Vesticii prind gustul vinului din Republica Moldova (Ziarul Financiar)

  • 16 Octombrie 2018 14:04
Vesticii prind gustul vinului din Republica Moldova (Ziarul Financiar)

Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, cu venituri pe cap de locuitor la jumătatea celor din Albania. Și totuși, de când micul stat fost sovietic a opus rezistență expan­siunii influenței rușilor, acesta a deve­nit o superputere în industria vinu­lui, scrie Deutsche Welle, potrivit Ziarului Financiar.

Potrivit sursei citate, moldovenii țin să atragă atenția asupra faptului că țara lor are cel mai ridicat procent de terenuri arabile dedicate pogdoriilor (5%). „Poate că nu este un fapt atât de fascinant, dar ajută la a explica de ce în această țară totul se realizează local în acest sector, de la producție la procesare și amba­lare. Vinul este însă comercializat la nivel mondial, iar sectorul atrage acum interesul investitorilor din vest. În perioada 2010-2015, aproximativ 20 de companii au investit 21 milioane de euro în sector”, mai notează publicația.

De asemenea jurnaliștii scriu că, în 2017, producția de vin la nivel mondial a scăzut cu 8%, însă producția din România și R. Moldova a avansat cu 64% și respectiv 20%. Acest lucru a ajutat companiile să-și crească venitu­rile. Lucrurile nu au stat așa în trecut. În trecut,R. Moldova furniza aproape 70% din necesarul Uniunii Sovietice.

Experții spun că lucrurile pot fi îmbunătățite și mai mult.

„Mi-aș dori ca R.Moldova să se concentreze mai mult pe soiurile locale“, spune Christy Canterbury, expert în vinuri est-europene.

Ziarul Financiar mai scrie că după mai multe embargouri impuse de ruși, accentul a început să fie pus pe calitatea vinului și un prim pas în diversificarea destinațiilor de export pentru favorizarea piețelor UE a fost modernizarea procesului de producție a vinului.

Legislația din sector a fost îmbunătățită, fiind investite 75 milioane de euro în modernizare. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău