Vești proaste de la BNM! Prețurile vor crește mai mult decât se aștepta

  • 06 August 2015 13:53
Vești proaste de la BNM! Prețurile vor crește mai mult decât se aștepta

Prețurile la majoritatea produselor vor crește în acest an mai mult decât se aștepta, după ce Banca Națională a Moldovei și-a revizuit în creștere prognoza inflației pentru acest an, dar și pentru 2016 până la 9,3 și respectiv 11,6 la sută.

 Aceasta va fi determinată în principal de scumpirile la produsele alimentare și inflația de bază, dar și de deprecierea substanțială a monedei naționale.

Potrivit Guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, până la finele lui 2015, rata anuală a inflației se va plasa la nivelul de 9,3 la sută, în creștere cu 1,2 puncte procentuale față de prognoza din luna mai. Prețurile vor crește și mai mult în 2016, când BNM așteaptă o inflație de 11.6 la sută, cu 5,2 puncte procentuale mai mult decât se estima anterior. Cel mai mult, potrivit lui Drăguțanu se vor scumpi energia electrică și termică, apa, gazul natural și combustibilii.

Cauzele principale care au dus la revizuirea în creștere a prognozelor inflaționiste sunt prăbușirea economiei rusești, ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei de SUA și Uniunea Europeană, deprecierea rublei și hrivnei ucrainene, înăsprirea condițiilor migraționiste în Federația Rusă, scăderea în continuare a cererii externe și a remiterilor. De asemenea majorarea excesivă a prețurilor reglementate, fără a ține cont de scăderea în perspectivă a prețurilor la gazele naturale și energia electrică, ar putea pune presiuni inflaționiste suplimentare.

În același timp Dorin Drăguțanu a menționat că ținta inflației pe termen mediu rămâne aceeași, de 5 la sută.

”Ținta inflației rămâne aceeași, iar deciziile de politică monetară vor avea menirea principală de a aduce inflația la 5 la sută. Estimăm că vom atinge această cifră în trimestrul doi al anului 2017”, a declarat Dorin Drăguțanu.

Amintim că în luna ianuarie, Dorin Drăguțanu dădea asigurări că rata inflației nu va depăși  5,8 la sută în 2015 cu o majorare ușoară până la 6,1% în 2016.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău