Veste proastă pentru șoferi! Se scumpește benzina și motorina UPDATE

  • 23 Mai 2016 17:24
Veste proastă pentru șoferi! Se scumpește benzina și motorina UPDATE

Cel puțin 3 companii cu vânzare la pompă au majorat, începând de luni, 23 mai, prețul benzinei și motorinei, în pofida promisiunilor autorităților, care anunțau ieftiniri substanțiale începând cu luna mai.

16: 30 UPDATE: În după-amiaza zilei de luni, 23 mai, unul dintre cei 3 operatori a revenit la prețurile vechi.

Aceasta ar fi urmat să se producă odată cu intrarea în vigoare a noii metodologii de calcul a prețurilor la carburanți, însă, de fapt, prețurile au crescut în medie cu 50 de bani. Experții explică acest fapt prin neputința statului de a reglementa domeniul carburanților în Republica Moldova, birocrația din instituțiile specializate și posibile înțelegeri de cartel între petroliștii care nu vor să renunțe la profiturile  mari.

Chiar dacă noua metodologie, potrivit căreia benzina și motorina urma să se ieftinească în medie cu 1 leu litrul, a fost avizată de Ministerul Justiției și publicată în ”Monitorul Оficial”, ANRE așa și nu a plasat pe site-ul său prețurile plafon pentru combustibilii comercializați în Republica Moldova.

Solicitat de Radio Chișinău, ofițerul de presă al Agenției pentru Reglementare în Energetică, Anatol Barbei, ne-a declarat că în prezent se discută asupra unor mecanisme și formule de calculare, și doar după stabilirea exactă a acestora prețurile vor fi publicate pe pagina Agenției.

„Noua metodologie a fost avizată și publicată în Monitorul Oficial la 13 mai, deci a intrat în vigoare. ANRE acum examinează și face calculele să aprobe marja comercială, ca după aceea să se treacă la noul mecanism de stabilire a prețurilor plafon la produsele petroliere”, a declarat Anatol Barbei.

Între timp cel puți trei importatori de produse petroliere din Republica Moldova au majorat prețul combustibililor la pompă în medie cu 50 de bani litrul.

Potrivit directorului Institutului Economiei de piață, Roman Chircă, situația incertă din domeniu se explică prin neputința statului de a reglementa domeniul carburanților în Republica Moldova, birocrația din instituțiile specializate și posibile înțelegeri de cartel între petroliștii care nu vor să renunțe la extra-profiturile lor.

„Tot ce se întâmplă în prezent pe piața produselor petroliere este în mare parte nejustificat. Sunt foarte multe semne că există înțelegeri de cartel. Nu poate fi omisă nici partea birocratică, nici modul în care ANRE monitorizează piața petroliștilor. Un alt factor, chiar dacă nesemnificativ este și majorarea prețurilor la petrol pe piețele internaționale”, a precizat Roman Chircă.

„Vreau să amintesc că asupra petroliștilor s-au făcut presiuni la instalarea guvernului Filip și s-a reușit o scădere a prețului la benzină și motorină. Acum, însă, situația intră într-un confort de gestionare publică mai pronunțat, și odată cu această stabilizare, probabil petroliștii și-au permis această scumpire, după părerea mea nejustificată”, a mai constatat Roman Chircă. 

Unele voci critică însă noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți și o califică drept ineficientă. Potrivit acestora, ieftinirea produselor petroliere va fi una nesemnificativă, ținând cont de majorarea accizelor cu 11.4%, prevăzută în proiectul Politicii Bugetar Fiscale pentru anul 2016, și deprecierea cursului comercial al monedei naționale față de dolarul american.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău