Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției: Rep. Moldova se află într-o situație de blocaj și extrem de tardivă în ceea ce privește soluționarea problemelor din justiție

  • 22 Martie 2023 16:35
Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției: Rep. Moldova se află într-o situație de blocaj și extrem de tardivă în ceea ce privește soluționarea problemelor din justiție

Rep. Moldova se află într-o situație de blocaj și extrem de tardivă în ceea ce privește soluționarea problemelor din justiție, a declarat ministra justiției în cadrul unei dezbateri  organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene cu privire impasul din sistem. Un prim-pas care ar deschide calea spre un CSM funcțional ar fi ca Parlamentul să numească membrii Consiliului din rândurile societății civile. Pe de altă parte, există voci care spun că autoritățile nu au luat în considerare riscurile reformei justiției, inclusiv privind evaluarea externă a judecătorilor, ce are loc prea lent și care, de asemenea, a dus la situația de blocaj, transmite Radio Chișinău.

Adunarea Generală a Judecătorilor de săptămâna trecută, care nu a reușit să selecteze membrii judecători în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ridică foarte mari semne de întrebare, a declarat ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru în cadrul dezbaterilor.

„În acest context, așa cum s-a anunțat public, s-a decis ca Parlamentul să accelereze funcționalitatea CSM-ului din rândul societății civile. Având în vedere că avem trei decizii adoptate de către Comisia prevetting cu privire la trei candidați care au trecut exercițiului și urmează, în curând, să fie anunțate deciziile și în privința celorlalți membri”, a declaraT Veronica Mihailov-Moraru.

Acesta este un prim-pas care ar deschide cale spre un CSM funcțional, a dat de înțeles ministra. Întrebată cât de reprezentativ ar fi un asemenea Consiliu, ea a precizat că înțelege că există anumite nemulțumiri, însă a accentuat faptul că în situații complicate și neobișnuite se iau și decizii neobișnuite. În acest sens, Veronica Mihailov-Moraru a mai făcut un apel către toți judecătorii

„Să înțeleagă importanța acestei situații și să conștientizeze rolul acestora, astfel încât au toate șansele să vină și ei în întâmpinare, să se convoace o Adunare Generală a Judecătorilor și să se purceadă la selectarea membrilor din rândul judecătorilor”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

În același timp, avocatul Vadim Vieru a ținut să menționeze faptul că autoritățile nu au luat în considerare riscurile reformei justiției, inclusiv privind evaluarea externă a judecătorilor, care are loc prea lent, lucru care, de asemenea, a dus la situația de blocaj din justiție.  

 „Ce ține de problemele anterioare care au fost în segmentul de justiție, noi am avut destul de multe interimate, pe care le asigurau anumite persoane care anterior au participat la luarea unor decizii destul de dubioase, controversate. Faptul că au existat aceste interimate pe o perioadă atât de lungă nu este un lucru bun, după mine, care la fel au influențat anumite discuții care au avut loc la Adunarea Generală a Judecătorilor”, A DECLARAT Vadim Vieru.

Vadim Vieru a mai spus că pentru a evita asemenea situații de blocaj, ar trebui să existe o comunicare mai eficientă între guvernare și judecători, iar ceea ce se întâmplă acum nu face decât să adâncească acest conflict.

Între timp, magistrata Livia Mitrofan, candidată la funcția de membru în CSM după ce a trecut evaluarea externă și care urma să fie supusă votului în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor a subliniat că adunarea a fost organizată prost. Totuși, ea a precizat că speră ca la următoarea întrunire judecătorii să-și exercite votul cu privire la selectarea candidaților.

„Eu cred că cea mai importantă soluție la moment este ca toți colegii judecători să se unifice între ei, să discute, să înțelegem ce facem mai departe. Restabilirea comunicării între noi este esențială la moment, sistemul este dispersat acum”, A SPUS Livia Mitrofan.

Amintim că Adunarea Generală a Judecătorilor, care a avut loc săptămâna trecută, a fost întreruptă și amânată până la finele lunii aprilie. Printre motivele invocate s-a făcut referire la contestațiile care se află pe rol ale magistraților care nu au trecut evaluarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău