Veronica Mihailov-Moraru: Ion Munteanu are toate capacitățile pentru a acționa ferm

  • 04 Iunie 11:10
Veronica Mihailov-Moraru: Ion Munteanu are toate capacitățile pentru a acționa ferm

Noul procuror general are toate capacitățile pentru a acționa ferm. Declarația aparține ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după învestirea oficială a lui Ion Munteanu la șefia Procuraturii Generale. Ministrul Justiției spune că acțiunile imediate ale noului procuror general ar trebui să vizeze consolidarea corpului de judecători, promovarea procesului de vetting și sporirea calității investigării cauzelor de corupție, notează IPN.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, se arată convinsă că noul procuror general va eficientiza activitatea procuraturii, va transmite un mesaj de stabilitate sistemului și va depune eforturi în combaterea corupției și criminalității. Ministrul Justiției spune că deținerea funcției de procuror general interimar îl ajută pe Ion Munteanu să înțeleagă mai bine problemele din sistem.

„Ion Munteanu are toate capacitățile necesare pentru a acționa mai ferm. Prestația din cadrul concursului a fost destul de clară în ceea ce privește obiectivele pe care le are. Deși am avut trei candidați care au participat la etapa interviului, conform conceptului de management prezentat, Ion Munteanu s-a arătat destul de ferm în ceea ce ține de obiectivul luptei cu corupția, criminalitatea, depășirea mai multor probleme din sistemul procuraturii. În contextul mesajului pe care l-a lansat doamna președintă Sandu, se așteaptă acțiuni ferme din partea procurorilor, dar și a judecătorilor, ei fiind actorii de bază în înfăptuirea justiției. Cu siguranță, mi-aș fi dorit ca Ion Munteanu să fi făcut mult mai multe din postura pe care a avut-o de procuror general interimar, dar, pe de altă parte, el a avut ocazia să vadă care sunt problemele și provocările”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Veronica Mihailov-Moraru spune că acțiunile imediate ale lui Ion Munteanu în funcția de procuror general trebuie să vizeze promovarea procesului de vetting. Declarația ministrului vine după ce șefa Procuraturii Anticorupție a anunțat că mai mulți procurori ar intenționa să-și dea demisia pentru a nu fi supuși testului integrității.

„Funcția de procuror general este extrem de importantă și pentru a da tonul de stabilitate în sistemul procuraturii, să consolideze corpul procurorilor și să dea tonul în lupta cu corupția înaltă. Dar trebuie să recunoaștem că procurorul general nu poate face asta singur, trebuie s-o facă împreună cu alte autorități. Din postura de procuror general este foarte important, ca manager, să consolideze corpul procurorilor în jurul acelorași obiective și să intensifice cooperarea internațională în materie penală. Reieșind din faptul că ne aflăm într-un proces de vetting al  procurorilor, primele acțiuni ar trebui să vizeze eficientizare sistemului procuraturii, consolidarea corpului de procurori, să transmită mesaje pozitive privind necesitatea procesului de vetting, dar și intensificarea eforturilor la capitolul calitatea investigării cauzelor de corupție și luarea de atitudine când anumite investigații nu sunt tocmai corespunzătoare”, a mai spus ministrul Justiției.

Președinta Maia Sandu a semnat la 1 iunie decretul privind numirea lui Ion Munteanu în funcția de procuror general al Republicii Moldova. Candidatura lui Munteanu a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor. Noul procuror general are un mandat de 7 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:5,66 m/s
Sat
27
Sun
27
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău