Veronica Mihailov-Moraru a participat la Conferința internațională „Digitalizarea actelor juridice în contextul modernizării serviciilor publice”
-
01 Noiembrie 2022 15:31
Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la panelul de discuții privind digitalizarea serviciilor juridice, în cadrul Conferinței internaționale „Digitalizarea actelor juridice în contextul modernizării serviciilor publice”.
În alocuțiunea sa, secretara de stat a vorbit despre agenda digitală pe sectorul justiției, despre etapele de planificare a activităților de implementare a sistemelor informaționale în domeniul justiției, instrumentele operaționale care se află la diferite etape de dezvoltare și particularitățile procesului de digitalizare a actelor juridice în contextul securității informațiilor protejate. „Ministerul Justiției susține procesul de digitalizare. Avem o viziune clară despre necesitățile și pașii care urmează a fi făcuți în sensul creșterii transparenței și accesului cetățeanului la serviciile juridice. Totodată, suntem în căutarea celor mai reușite formule pentru ca procesul de digitalizare a serviciilor juridice și a actelor juridice să nu excludă protecția juridică a drepturilor persoanelor și securitatea raporturilor juridice”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.
În cadrul sesiunii de întrebări-răspunsuri, cu referire la subiectul instrumentelor de digitalizare în sectorul justiției, secretara de stat a subliniat că unele dintre ele, cum ar fi e-Dosar, se află la etapa de pilotare, iar rezultatele sunt îmbucurătoare. „Avem drept obiectiv ca, până la sfârșitul anului 2023, e-Dosar să fie implementat în toate instanțele judecătorești. În acest sens, Ministerul Justiției și-a intensificat eforturile, implicând și alți participanți la actul de justiție, pentru a avea un bilanț satisfăcător pe această dimensiune”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.
Conferința internațională „Digitalizarea actelor juridice în contextul modernizării serviciilor publice” este o platformă de discuții dintre reprezentanți ai autorităților publice, instituțiilor specializate și mediului academic privind aspectele teoretice și practice ale digitalizării serviciilor publice și juridice, dar și privind actele juridice civile în formă electronică, asistența notarială electronică, care au devenit un obiect indispensabil al tranzacțiilor cotidiene.
Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Agenției de Guvernare Electronică, Agenției Servicii Publice, Serviciului Tehnologiei Informației și Securitate Cibernetică, Camerei Notariale din Moldova, Uniunii Avocaților din Moldova, Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, profesioniști și experți în domeniu din Republica Moldova, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Marea Britanie și Azerbaidjan.