Veronica Mihailov-Moraru: „R. Moldova trebuie să intensifice lupta cu corupția, pentru a crește încrederea în actul de justiție și a asigura transparența”

  • 05 Octombrie 2023 16:51
Veronica Mihailov-Moraru: „R. Moldova trebuie să intensifice lupta cu corupția, pentru a crește încrederea în actul de justiție și a asigura transparența”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la Reuniunea Plenară a Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care s-a desfășurat la Paris între 02-04 octombrie 2023. În cadrul evenimentului au fost prezentate și adoptate rapoartele celei de-a cincea runde de monitorizare a programului subregional de evaluare interpares a “Planul de Acțiuni Anticorupție de la Istanbul” ( IAP) pentru Republica Moldova, Armenia și Azerbaidjan, transmite Ministerul Justiției.

Astfel, dintre cele 9 domenii de performanță analizate pe parcursul anului trecut, experții anticorupție din cadrul OECD au remarcat progrese excelente în 4 dintre acestea, cum ar fi: Politici anticorupție, Independența sistemului judecătoresc, Independența Procuraturii și Autorități specializate în combaterea corupției. Alte cinci domenii precum: Aplicarea măsurilor de combatere a corupției, Conflictul de interese și declararea averii, Protecția avertizorilor de integritate, Integritatea în afaceri, Integritatea achizițiilor publice au fost evaluate ca având un nivel mediu de conformitate cu standardele ACN/OECD.

Președintele IAP, Drago Kos a calificat progresele Republicii Moldova în domeniile menționate ca fiind foarte bune, procesul dinamic al eforturilor țării noastre sunt vizibile și deosebit de importante.

După prezentarea raportului, din numele Guvernului Republicii Moldova, ministra Justiției a exprimat recunoștință pentru furnizarea unei analize comprehensive, menționând că toate recomandările vor fi luate în considerare. 

„Planul de Acțiuni Anticorupție de la Istanbul, precum și raportul de evaluare pe Republica Moldova privind măsurile anti-corupție, sunt relevante pentru a evalua  necesitățile noastre și se pliază pe prioritățile noastre de reformă a justiției, de combatere a corupției, de fortificare a instituțiilor responsabile de lupta împotriva corupției, pentru a putea, totodată, contribui la recăpătarea încrederii cetățenilor în statul de drept și la dezvoltarea economică a țării. Ne bucurăm să avem confirmarea progreselor pe anumite domenii, și totodată recomandări utile privind intensificarea acțiunilor pe domeniile mai vulnerabile”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra Justiției a mai relatat despre măsurile întreprinse pentru a intensifica lupta împotriva corupției.

„Republica Moldova s-a angajat să implementeze măsuri de  deoligarhizare, pentru a elimina influența excesivă a intereselor personale în viața economică, politică și publică. La nivel legislativ, au fost promovate amendamente pentru eficientizarea mecanismului de urmărire penală, judecare și condamnare in absentia a persoanelor care se ascund de urmărirea penală, delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție, în ceea ce privește investigarea cazurilor de mare corupție, îmbunătățirea legislației privind măsurile speciale de investigare. În prezent se lucrează mecanismul extins de confiscare, despre actualizarea legislației privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, despre necesitatea elaborării unui mecanism eficient de înghețare, sechestrare, confiscare și capitalizare a activelor infracționale”, a menționat ministra Justiției.

Obiectivele menționate mai sus pot fi atinse mai eficient cu sprijinul comunității internaționale, al partenerilor de dezvoltare și al unei bune expertize, precum cea asigurată de OCDE”, a încheiat ministra Mihailov-Moraru.

La lucrările acestei Reuniuni au participat Iulian Rusu, directorul Centrului Național Anticorupție, instituție care este și coordonatorul național pentru acest proces de evaluare. De asemenea, au participat și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova, care au contribuit cu opinii pe marginea raportului de evaluare.

ACN este o platformă de sprijin pentru țările din Europa de Est și Asia Centrală în lupta împotriva corupției, oferind un cadru regional pentru promovarea activităților anticorupție și facilitând angajamentul și schimbul de experiență privind bunele practici anticorupție din regiune. Planul de Acțiuni Anticorupție de la Istanbul este un program de evaluare reciprocă al ACN, care reunește zece țări din regiune, și a fost lansat în anul 2003.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău