Veronica Mihailov-Moraru: „Orice inițiative sau modificări propuse la Codul civil trebuie să fie examinate minuțios și consultate cu toate părțile interesate”

  • 12 Octombrie 2023 15:28
Veronica Mihailov-Moraru: „Orice inițiative sau modificări propuse la Codul civil trebuie să fie examinate minuțios și consultate cu toate părțile interesate”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la deschiderea Conferinței internaționale științifico-practice „Drepturile reale: tradiții europene și provocări de modernizare”, organizată cu prilejul aniversării a 20-a de la intrarea în vigoare a Codului civil al Republicii Moldova – unul dintre cele mai importante, complexe și detaliate acte legislative.

În discursul său, ministra Justiției a făcut o retrospectivă a evoluției dreptului civil în țara noastră, făcând referire la primul Cod civil al Republicii Moldova, care a fost adoptat în anul 2002 și care a constituit un salt important spre democrație și respectarea drepturilor civile. Ulterior, în anul 2013, Ministerul Justiției a decis să creeze un grup de lucru pentru îmbunătățirea legislației civile. Abia după aproape șase ani de discuții, în 2019, a intrat în vigoare un nou Cod civil, în care au fost transpuse mai multe directive europene în materie de drept privat, ceea ce va facilita procesul de integrare europeană a țării noastre.

„Având în vedere că realitățile sociale, dar și legislația UE sunt în continuă evoluție, Codul civil ar putea fi supus, în continuare, unor intervenții, pentru a răspunde provocărilor timpului. Dar, Ministerul Justiției, în calitate de autoritate responsabilă, va urmări să asigure și stabilitatea legislației civile. Orice inițiative sau modificări propuse la Codul civil trebuie să fie examinate minuțios, pentru a păstra maximal posibil principiile și instituțiile de bază consacrate și, respectiv, consultate cu toate părțile interesate”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

În context, ministra Justiției a reiterat că „legislația nu va fi niciodată perfectă. Mai important este ca legile să fie aplicate corect și să nu fie interpretate în funcție de interese”.

La final, Veronica Mihailov-Moraru a mulțumit tuturor celor care se implică în procesul de creație legislativă, menționând că Ministerul Justiției mizează, în continuare, pe suport și expertiză la elaborarea proiectelor de lege.

Conferința este organizată de Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și Facultatea de Drept a Universității din București și va avea loc astăzi și mâine. La eveniment au participat profesori universitari, juriști, viitori juriști, experți în drept civil din Republica Moldova și România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău