Veronica Dragalin | Rezultatele livrate până acum de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție nu sunt suficiente – în special în dosarele mari de corupție

  • 13 Decembrie 2022 15:00
Veronica Dragalin | Rezultatele livrate până acum de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție nu sunt suficiente – în special în dosarele mari de corupție

Rezultatele livrate până acum de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție nu sunt suficiente – în special în dosarele mari de corupție, condamnări sau confiscări. Declarația a fost făcută astăzi de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul Forumului anual de Integrare Europeană a Republicii Moldova. Una dintre cauze, spune ea, e faptul că specialiștii sunt supraîncărcați cu multiple cazuri și nu se pot concentra pe dosarele mari. În ceea ce privește angajamentele privind dezoligarhizarea, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a subliniat faptul că, până la sfârșitul anului, va fi elaborat un concept în acest sens, care ar ajuta la excluderea oligarhilor din domeniul politic, audiovizual și din economie, transmite Radio Chișinău.

Întrebat la ce etapă se află Ministerul Justiției cu privire la implementarea condițiilor impuse de Comisia Uniunii Europene pentru aderarea la UE, ministrul Justiției a declarat că autoritățile respectă graficul. Sergiu Litvinenco a vorbit și despre elaborarea unui concept clar care ar ajuta la excluderea oligarhilor din procesul decizional în domeniul politic, în audiovizual și cel economic. La capitolul accelerarea investigațiilor credibile și a finalității dosarelor de mare corupție, ministrul susține că anumite progrese există, însă a accentuat faptul că dincolo de lupta cu corupția, trebuie asanat și sistemul de justiție. Astfel, după realizarea reformei pre-vettingului urmează reformarea Curții Supreme de Justiție.

„Astfel de reforme nu le poți face de sine stătător, fără avea suportul deplin din partea partenerilor de dezvoltare, e vorba și de credibilitatea procesului, dar și de o finalitate. Poate unele lucruri merg mai greu decât mi-aș dori, dar nu poți promova o lege de valoare externă extraordinară, fără a avea sprijinul donatorilor că te vor susține”, a spus Litvinenco.

Pedro Gomes Pereira, fost procuror în Brazilia,  expert în domeniul recuperării activelor și prevenirii și combaterii corupției, a criminalității organizate și a spălării banilor a declarat că voința politică este insuficientă și că e necesară depolitizarea și înțelegerea exactă a procesului de recuperare a activelor, procese de lungă durată.

Rezultatele livrate până acum de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție nu sunt suficiente, a atenționat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin:

„Nu avem rezultatele pe care ni le dorim, pentru că suntem obligați să examinăm toate plângerile care vin în instituțiile noastre și să acționăm la fiecare. Noi nu avem dreptul, de exemplu, să primim o plângere cu privire la 200 de lei. Noi nu putem să spunem că avem prea multe cazuri importante și nu avem timp să ne adresăm la cazul acesta, care nu e atât de important”, a menționat Dragalin.

Veronica Dragalin a precizat că e nevoie de modificarea legislației pentru definirea corupției mare și stabilirea competențelor CNA și ale Procuraturii Anticorupție. Aceste instituții trebuie să se ocupe de cazuri de rezonanță și de corupția mare, de cazuri în care sunt implicați factori politici, iar în acest sens trebuie să fie elaborat un mecanism care va avea impact.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău