Veronica Dragalin: Dosarul Șor urmează să fie transmis în judecată

  • 20 Iunie 2023 08:15
Veronica Dragalin: Dosarul Șor urmează să fie transmis în judecată

Urmărirea penală în privința Partidului „Șor” și a vicepreședintei formațiunii Marina Tauber urmează să fie transmisă în judecată. O spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, după ce Curtea Constituțională a declarat formațiunea condusă de Ilan Șor neconstituțională. În același timp, Veronica Dragalin a menționat că scandalul scurgerilor de informații în care este vizată nu o va intimida și nu o va determina să plece de la șefia Procuraturii Anticorupție, notează IPN.

Ieri, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul „Șor”. Potrivit deciziei Curții, va fi o creata o comisie care se va ocupa de radierea formațiunii, iar deputații partidului devin independenți până la expirarea mandatului actualei legislaturi. De asemenea, primarii aleși pe listele partidului declarat neconstituțional își vor exercita mandatele în calitate de independenți. Șefa Procuraturii Anticorupție spune că în curând  va fi trimis în judecată și dosarul ce vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”.

„Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în privința Partidului „Șor”, persoană juridică, și în privința Marinei Tauber. Urmează să fie trimis dosarul în judecată. Noi am sesizat Curtea Constituțională cu privire la probele acumulate pe parcursul acestor investigații, până la urmă Procuratura Anticorupție n-a participat la acest proces, dar am văzut și eu decizia Curții Constituționale. Nu sunt expert în drept constituțional, dar din punctul de vedere al legislației penale, Procuratura Anticorupție consideră că sunt suficiente probe ca să fie trasă la răspundere penală persoana juridică Partidul „Șor” și ca urmare această persoană juridică poate fi lichidată prin procedură penală”, a spus Veronica Dragalin în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, șefa Procuraturii Anticorupție s-a arătat nemulțumită de faptul că înregistrarea audio în timpul căreia își amenință subalternii a apărut în spațiul public, însă spune că astfel de gesturi n-o intimidează și n-o vor opri din lupta cu corupția.

„Această ședință a fost înregistrată ilegal, fără ca eu să cunosc. Presupun că înregistrarea a fost făcută de o persoană sau mai multe din colectivul Procuraturii Anticorupție. Lucrurile pe care le spun la ședințe reprezintă părerea mea, eu le spun adevărul. Aceste lucruri au ieșit în spațiul public, dar eu aș fi preferat ca discuțiile noastre din interior să rămână în interiorul instituției. Scopul meu a fost să le comunic clar persoanelor corupte din instituție că scurgerile lor de informații nu mă intimidează, eu nu plec din Procuratura Anticorupție și voi face tot posibilul ca oamenii corupți să fie trași la răspundere. Am văzut declarațiile despre amenințările mele față de colectivul pe care-l conduc. Rolul meu ca șef al Procuraturii Anticorupție este să mă asigur că persoanele corupte din Republica Moldova vor fi trase la răspundere penală. Eu sunt un procuror care întotdeauna a respectat legea, Codul de Etică al procurorului”, a explicat șefa Procuraturii Anticorupție.

Potrivit Veronicăi Dragalin, înregistrarea audio în care le spune subalternilor săi că „nu are răbdare să intre personal în casă, cu echipe de mascați, la ora 6 dimineața, față de copii, soți sau soții, ca să fie arestați și încătușați” a fost făcută în timpul ședinței din 7 iunie cu întregul colectiv al Procuraturii Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău