Veronica Dragalin: Dosarul „Frauda bancară”, în care este învinuit Vlad Plahotniuc tergiversează pentru că judecătorii nu au dat încă acceptul procurorilor anticorupție de a trimite dosarul în judecată, în lipsa învinuitului

  • 01 Februarie 2023 16:25
Veronica Dragalin: Dosarul „Frauda bancară”, în care este învinuit Vlad Plahotniuc tergiversează pentru că judecătorii nu au dat încă acceptul procurorilor anticorupție de a trimite dosarul în judecată, în lipsa învinuitului

Dosarul de rezonanță, cunoscut sub numele de „Frauda bancară”, în care este învinuit omul de afaceri și fostul politician, Vlad Plahotniuc tergiversează pentru că judecătorii nu au dat încă acceptul procurorilor anticorupție de a trimite dosarul în judecată, în lipsa învinuitului. Demersul a fost înaintat de către procurorii anticorupție Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, încă în luna august, a anului trecut, potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, transmite Radio Chișinău.

„Noi suntem în luna februarie și încă nu avem o decizie finală care să ne permită să trimitem dosarul în judecată în lipsa lui (al lui Plahotniuc n.r.). E doar un singur pas în procesul foarte lung de judecată. Iar noi am pierdut deja șase luni, din cauza că nu avem această decizie. Din punctul nostru de vedere, ca instituție, procurorii fac tot posibilul la fiecare ședință, să nu fie amânată, să avem o finalitate cât mai repede dar, până la urmă decizia aparține judecătorilor.

Eu aș vrea să puneți așa întrebări și judecătorilor pentru că ceea ce se întâmplă la judecată nu e controlat de Procuratura Anticorupți și procurori. Dar noi ca societate trebuie să avem un răspuns și aici de ce durează așa de mult. O urmărire penală durează trei luni și un caz de judecată șase luni. Asta nu e acceptabil. Nu putem merge așa mai departe pentru că ne trebuie să avem condamnări finale, ne trebuie să avem confiscări de milioane și milioane de euro și de dolari în bugetul statului, în interesul oamenilor, cât mai repede”, a spus Dragalin.

Legea care prevede posibilitatea de trimitere în judecată  în lipsa inculpaților a fost adoptată de Parlament în iulie anul trecut.

O nouă ședință de judecată în dosarul „Frauda bancară” pe cazul lui Vladimir Plahotniuc, ar urma să aibă loc luni, 6 februarie, la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că, la 22 august 2022, procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc. Fostul lider PD, care a fugit din R. Moldova în 2019, a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor.  Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA  și  BC „Banca de Economii” SA. În cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri ale lui Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.

Într-un alt caz investigat de Procuratura Anticorupție, la 06 septembrie 2022, judecătorul a admis demersul procurorului și a eliberat acordul pentru finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

În octombrie anul trecut, autoritățile americane au anunțat că au impus sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova pentru acte grave de corupție, printre care figurează Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău