Veronica Dragalin, despre anularea de către CSJ a celor 21 de decizii ale comisiei pre-vetting: Hotărârile irevocabile trebuie respectate și aplicate

  • 22 August 2023 08:04
Veronica Dragalin, despre anularea de către CSJ a celor 21 de decizii ale comisiei pre-vetting: Hotărârile irevocabile trebuie respectate și aplicate

În justiție deciziile irevocabile trebuie respectate și aplicate, în caz contrar, nu trăim într-un stat de drept. Este reacția șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii ale comisiei pre-vetting de nepromovare a candidaților la funcția de membru CSM și CSP. Reacția Veronicăi Dragalin vine după ce președinta Maia Sandu a declarat că deciziile CSJ de anulare a actelor comisiei pre-vetting sunt „ilegale”, notează IPN.

Șefa Procuraturii Anticorupție spune că deciziile Curții Supreme de Justiție în cazul celor 21 de candidați la funcția de membru CSM și CSM trebuie respectate. Potrivit Veronicăi Dragalin într-un stat de drept deciziile irevocabile ale instanței de judecată sunt aplicabile.

„Noi suntem procurori și lucrăm în sistemul de justiție. Chiar dacă sunt lucruri cu care nu suntem de acord, dacă legea ne permite să contestăm o decizie pe care o considerăm incorectă, o contestăm. Dar dacă am epuizat toate căile și am ajuns la o decizie irevocabilă, atunci suntem obligați s-o respectăm. Altfel nu trăim într-un stat de drept. Și noi avem cazuri și dacă nu suntem de acord cu prima instanță care a achitat pe cineva, putem contesta la Curtea de Apel. Dar mai departe, dacă ajungem la o decizie irevocabilă, ea trebuie respectată și aplicată. Pentru mine este important să respectăm deciziile argumentate de judecători. Până la urmă legea permite Curții Supreme să analizeze procesul aplicat de comisia pre-vetting și să vină cu concluzii”, a spus Veronica Dragalin în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Declarațiile Veronicăi Dragalin sunt în disonanță cu declarațiile reprezentanților guvernării. După deciziile CSJ de anulare a hotărârilor comisiei pre-vetting, premierul Dorin Recean i-a numit pe judecătorii CSJ drept „minoritate coruptă”, iar președintele Maia Sandu a calificat deciziile CSJ drept „ilegale”. Veronica Dragalin spune că Procuratura Anticorupție este o entitate separată care poate avea viziuni diferite față de cele ale guvernării.

„Poziția mea nu are nimic cu actuala sau viitoarea guvernare. Mandatul meu nu este legat de mandatul președintelui țării sau al Parlamentului. Eu am un mandat pe cinci ani de zile, dacă vine altcineva la guvernare, eu rămân. Funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, funcția de procuror general, nu e o funcție politică, noi nu răspundem politicului, noi nu ne aliniem cu viziunile politice. Eu am uneori opinii diferite față de o lege votată în Parlament, asta îmi pare normal. Trăim într-o societate liberă și avem dreptul să ne expunem părerile. Eu voi continua să-mi expun opinia obiectiv, ca procuror. Noi suntem o instituție apolitică, complet altă ramură a statului”, a spus procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție.

Pe 1 august, Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcția de membru CSM și CSP. În decizii sunt vizați: Angela Popil, Vladislav Holban, Alexei Panis, Anatolie Gîrbu, Veronica Cupcea, Alexandru Rotari, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoacă, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Angela Bostan, Aureliu Postică, Victor Sandu, Nicolae Șova, Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Ecaterina Buzu, Mihail Bușuleac și Sergiu Osoianu. Curtea Supremă de Justiție a dispus reevaluarea acestora de către Comisia pre-vetting.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău