Veronica Dragalin a punctat pricipalele realizări și provocări ale Procuraturii Anticorupție, la un an de la numirea sa la conducerea instituției
-
01 August 2023 11:55
Condamnarea definitivă a lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare, trimiterea în judecată a dosarului în care este vizat fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțanu, reținerea lui Vladimir Andronache, trimiterea în judecată a episodului pentru escrocherie și spălare de bani în valoare de 40 de milioane de dolari pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Sunt câteva dintre dosarele de rezonanță ale persoanelor de rang înalt în care procurorii anticorupție au reușit să avanseze. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de Veronica Dragalin la un an de mandat în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, transmite Radio Chișinău.
În ultimul an s-a reușit a pune sechestru pe zeci de milioane de euro în afara țării, a mai precizat Veronica Dragalin.
De asemenea, Dragalin a vorbit și despre provocările cu care se confruntă Procuratura Anticorupție, care, potrivit ei, sunt de mai multe tipuri, unele fiind greu de soluționat.
Șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că există soluții, însă pentru punerea în aplicare a acestora este necesară modificarea legii, care o pot face doar deputații.
„O mare problemă cu care ne confruntăm este scurgerea de informații pe dosare penale, și faptul că nu suntem eficienți pe unele dosare de rezonanță”, a subliniat Veronica Dragalin.
Potrivit ei, fortificarea Procuraturii Anticorupție trebuie făcută după modelul DNA din România, care ar permite efectuarea măsurilor speciale, precum filajul, interceptarea, și instalarea camerelor ascunse în birouri.
Dragalin a accentuat că doar așa se pot documenta acte de corupție și se pot acumula probe, însă, la moment, legea nu permite efectuarea acestor măsuri de investigație, iar Procuratura Anticorupție este nevoită să apeleze la alte instituții în acest sens, precum CNA, SIS, Poliția.