GALERIE FOTO | Vernisarea expoziției „Istoria costumului diplomatic românesc”

  • 27 Octombrie 2021 12:29
GALERIE FOTO | Vernisarea expoziției „Istoria costumului diplomatic românesc”

În data de 26 octombrie 2021, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a avut loc vernisajul expoziției „Istoria costumului diplomatic românesc”, eveniment organizat în comun de către Ambasada României în Republica Moldova și MAEIE, menit să celebreze aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și România.

Ceremonia a fost deschisă de ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova - Nicu POPESCU și de Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel IONIȚĂ. La eveniment au mai participat ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, precum și diplomați din cadrul MAEIE.
 
 
 
În discursul rostit cu acest prilej, ambasadorul Daniel IONIȚĂ a subliniat relația specială dintre România și Republica Moldova, scurtă pe scara istoriei, dar densă și plină de substanță. Totodată, a adăugat că relațiile bilaterale dintre cele două țări au un caracter special deoarece au la bază cinci fundamente: filonul identitar comun, un cadru juridic de excepție, legăturile inter-instituționale și inter-personale solide, faptul că România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova și nu în ultimul rând, empatia și solidaritatea, reafirmate cu ocazia sprijinului reciproc oferit în contextul crizei pandemice COVID-19.
 
„În acest tablou general, expoziția de costume diplomatice românești vine să substanțieze caracterul special al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova.”, a subliniat ambasadorul român.
 
Ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu POPESCU a reamintit că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova. De asemenea, a subliniat că România a fost întotdeauna alături de Republica Moldova, atât în primele zile ale independenței cât și în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
 
Făcând referire la expoziția - vernisaj, ministrul Nicu POPESCU și-a încheiat discursul spunând că „…este important ca diplomații să lase lucruri fizice, care dăinuiesc și supraviețuiesc atât modei cât și activității acestora. Scopul nostru este ca la o ulterioară expoziție de acest gen, să fim noi cei demodați, dar podurile construite de noi să asigure buna circulație a oamenilor peste râul Prut.”
 
În final, ambasadorul României a oferit pentru biblioteca Institutului Diplomatic al MAEIE câteva exemplare din două lucrări bilingve, română și engleză, scrise pe baza unor documente de arhivă, intitulate „România în Mica Înțelegere. Alianța defensivă la centenar” și „România și Polonia: un secol de alianță”.
 
Expoziția poate fi vizionată la sediul MAEIE, până pe data de 5 noiembrie 2021
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău