Vernisajul expoziției comemorative Vlad Bolboceanu
-
21 Aprilie 2016 09:45
O expoziție în memoria artistului Vlad Bolboceanu a fost vernisată miercuri la Muzeul Național de Artă.
În acest an, Vlad Bolboceanu ar fi împlinit 60. Cu această ocazie, în expoziție au fost incluse lucrările sale din arhiva Muzeului Național de Artă și ceramică din colecția familiei.
Cunoscut ca unul dintre fondatorii sculpturii în ceramică din Republica Moldova, Vlad Bolboceanu s-a afirmat drept unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai artei plastice din Republica Moldova. Expoziția cuprinde lucrări realizate între anii 1990 și 2000.
Creația lui Vlad Bolboceanu, spun criticii de artă, ar putea fi împărțită în două mari compartimente. Primul, cu repere denumite generic „terestre”, în care se înscriu lucrările intitulate „Umbrele”, „Necuvântătoarele” sau „Fabulele”. Celălalt compartiment, zis „selenar”, în care „Sonata” și „Formulele” s-ar prezenta drept cele mai elocvente piese. Arta ceramicii are origini în preistorie, iar artistul moldovean a reușit să îmbine fantasticul cu realul, afirmă președinte al Uniunii Scriitorilor, Dumitru Bolboceanu, fratele artistului. ”Vlad Bolboceanu a fost unul dintre cei mai valoroși artiști plastici ceramiști din R. Moldova. În această expoziție sunt prezentate doar o parte din operele lui Vlad Bolboceanu care au rămas – o parte din fondul Muzeului de artă, o parte din colecția familiei. Multe sunt în colecții private. Vlad a mai realizat câteva lucrări monumentale la Academia de Științe”.
Ceramica lui Vlad Bolboceanu a îmbinat în cel mai reușit mod estetica formelor sculpturale și emoția poeziei, sunt de părere artiștii care l-au cunoscut. Plasticianul Victor Cobzac a remarcat că lucrările ceramistului sunt un adevărat tezaur pentru Republica Moldova.
N-a plămădit doar ceramică. Vlad Bolboceanu este apreciat pentru sculptura, pictura și grafica sa, iar cel mai apreciat este, probabil, de discipolii săi, pentru care a fost un adevărat „munte de inspirație”.
Simion Zamșa: El a pus piatra de temelie în domeniul ceramicii. A pus bazele școlii naționale, sub influența școlii din țările baltice cu care a venit el. A fost un filozof și tot ce mă captivează pe mine e minimalismul său filozofic. N-a exagerat niciodată prin aglomerarea formei prin a nu spune nimic. Întotdeauna a fost impecabil de curat în lucrările sale. Fără Vlad Bolboceanu nu există ceramică contemporană. El este fondatorul școlii naționale.
Expoziția lucrărilor lui Vlad Bolboceanu , care a devenit un simbol al artei ceramice contemporane, se va desfășura între 20 aprilie și 15 mai, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei.