Veridica.ro | Va profita R. Moldova de șansa istorică oferită de puterea deplină deținută de pro-europeni la Chișinău? (Revista presei)

  • 28 Iulie 2021 09:31
Veridica.ro | Va profita R. Moldova de șansa istorică oferită de puterea deplină deținută de pro-europeni la Chișinău? (Revista presei)

Revista presei - 28 iulie.

Va profita Republica Moldova de șansa istorică oferită de puterea deplină deținută de pro-europeni la Chișinău?, se întreabă într-o analiză pentru veridica.ro jurnalistul Mădălin Necșuțu. El spune că în acest moment, Republica Moldova se află în fața unei șanse istorice, după ce pro-europenii reprezentați de PAS și-au asigurat Parlamentul, Guvernul și Președinția. Perioada de tranziție post-sovietică poate fi încheiată, iar parcursul pro-european, despre care într-o formă sau alta, se vorbește de trei decenii la Chișinău, poate deveni ireversibil.

Motoarele trebuie turate acum la maxim pe intern, dar factorul extern va juca de asemenea un rol extrem de important. Pe de o parte Rusia va încerca să obstrucționeze, interesul său pentru un eșec al pro-europenilor fiind unul evident. Pe de altă parte, Republica Moldova va fi ajutată de partenerii săi externi, mai precis de România, UE și SUA. Uniunea Europeană a anunțat încă din timpul campaniei electorale un program de susținere de 600 de milioane de euro pe următorii trei ani pentru Republica Moldova. Suma este strânsa legată de mersul reformelor. Astfel, puterea de la Chișinău este presată să înfăptuiască cât mai rapid acele reforme atât de necesare. Strategia europenilor este să aducă la Chișinău experți din toate colțurile UE care să implementeze aquis-ul comunitar și standardele UE. Actuala putere și-a exprimat deja deschiderea în acest sens, astfel că procesul ar trebui accelerat”, conchide autorul.

Jurnal TV îl citează pe expertul român Dan Dungaciu, care opinează că dacă „Dacă Guvernul PAS nu va pune câteva capete importante pe masă, va începe greșit”. Acesta susține că primii pași ai viitoarei guvernări trebuie să fie axați pe atragerea la răspundere penală a mai multor funcționari publici, în caz contrar, așteptările oamenilor se vor transforma în dezamăgiri. „Este nevoie de o pedeapsă radicală, populația să se uite și să spună că n-a luptat degeaba(…). Dacă nu se va întâmpla asta, mă tem că, așa cum se spune în fotbal: te-ai născut talent și mori speranță. Riscăm să ratăm această oportunitate, care există în R. Moldova și pe care trebuie să o salutăm ca atare”.

În Ziarul Național, Nicolae Negru readuce în discuție subiectul numărului de alegători care au participat la alegeri și cei care au fost introduși în registrul alegătorilor.  În comentariul „Jocul cifrelor și al entuziasmului: CEC manipulează?”, Nicolae Negru opinează că „Oricum ai manipula cifrele prezentate de CEC, nu poți obține 52,3%. Pare o cifră suptă din deget. CEC e obligat să le explice cetățenilor de ce datele sistemului informațional nu sunt corecte, dacă nu sunt corecte? A fost o eroare sau o manipulare? Și dacă nu sunt corecte, de ce nu sunt corectate sau eliminate de pe pagina web a Comisiei?”, se întreabă acesta.

Milionarul Anatolie Ghilaș demisionează de la Cadastru, după ce ANI a început să-i verifice averea, informează jurnaliștii de la anticoruptie.md. Potritiv publicației online, deși a deținut întotdeauna funcții publice, Ghilaș a reușit pe parcursul carierei sale să agonisească o avere de milioane și să dezvolte afaceri prospere, înregistrate pe membrii familiei. Cererea de demisie a fost depusă la câteva zile după ce Autoritatea Națională de Integritate a anunțat, la 16 iulie curent, că-i va verifica averea. Acesta a spus însă că demisionează pentru a le oferi cale liberă tinerilor specialiști. Însă jurnaliștii de la portalul anticorupție.md au publicat toamna trecută o anchetă în care se arată că Anatolie Ghilaș a construit trei vile pe malul Nistrului, în satul Mălăești din raionul Criuleni.

Ziarul de Gardă scrie că deputata socialistă Alla Darovannaia este obligată de instanța de judecată să își ceară scuze publice și să îi achite peste 24 de mii de lei consilierei prezindențiale în domeniul sănătății pentru că a răspândit informații false precum că Ala Nemerenco a primit în mod ilegal diploma de master. Astfel, deputata socialistă trebuie să-i achite Alei Nemerenco și 20 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral, 3 400 de lei pentru cheltuielile de judecată și 1 200 de lei pentru serviciile de traducere. Ala Nemerenco a anunțat că cei 20 de mii de lei vor fi oferiți patru copii orfani minori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău