Veridica.ro / Mădălin Necșuțu | Șicanele Rusiei arată de ce trebuie Moldova să își diversifice sursele de gaze și electricitate (Revista presei)

  • 02 Decembrie 2021 09:32
Veridica.ro / Mădălin Necșuțu | Șicanele Rusiei arată de ce trebuie Moldova să își diversifice sursele de gaze și electricitate (Revista presei)

CEC a cerut Judecătoriei Bălți să ANULEZE înregistrarea în cursa electorală a Marinei Tauber. Aceasta e acuzată că nu a declarat 152 de mii de lei, bani achitați pentru alimentarea simpatizanților: „Se comite un abuz” – titrează Ziarul Național. Candidatul Partidului „ȘOR” la funcția de primar al municipiului Bălți, Marina Tauber, ar putea fi exclusă din campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi. Cu șase voturi, Comisia Electorală Centrală a decis, în seara zilei de miercuri, anularea înregistrării în cursa electorală a candidatului Partidului „ȘOR”, pentru că acesta nu ar fi declarat cheltuielile pentru alimentarea mai multor agitatori.

Moldova, plină de partide și de sărăcie, scrie Ziarul de Gardă într-un editorial semnat de Petru Grozavu. În 30 de ani de Independență, abia în 2021, un partid de dreapta ajunge să guverneze în R. Moldova. În rest, a guvernat Moscova prin „aprozii” săi, după regulile sale. Hoția, banditismul de stat, corupția nu sunt, în cazul R. Moldova, doar infracțiuni. Ele sunt războaie nedeclarate de către Moscova împotriva R. Moldova. În toți anii de după 1990, R. Moldova a îndurat tot felul de lipsuri. Singurul lucru care nu ne-a lipsit niciodată sunt puzderia de partide care, conform ultimelor date, sunt 70 la număr, la mai puțin de 3 milioane populație. Iar acestea acționează nu în favoarea, ci în defavoarea Republicii Moldova, consideră autorul. Și nu pentru că aceste partide ar fi finanțate de stat, ci pentru că peste 80% dintre ele slujesc intereselor străine. Ca să schimbăm ordinea clasamentelor pentru R. Moldova, avem nevoie de altfel de partide, iar asta înseamnă că PAS mai are o misiune: o nouă Lege a partidelor, conchide Ziarul de Gardă.

Moldova nu trebuie să uite de riscurile și amenințările militare directe – titrează Deschide.MD, care reține o declarație a fostului ministru al Apărării Viorel Cibotaru. „Trebuie să luăm în considerare prezența pe teritoriul Republicii Moldova a unor trupe străine, care staționează ilegal de ani de zile. În plus, trebuie să luăm în considerare existența unor forțe comparabile cu Armata Națională, care sunt la comanda unui regim autoproclamat”, a declarat Viorel Cibotarul, fost ministru al Apărării, la postul TVC 21. „După 2014, când riscurile unei agresiuni militare asupra Republicii Moldova s-au înmulțit și mediul de securitate, în care ne aflăm, a devenit mult mai complicat și mai periculos prin anumite evenimente care se întâmplau în jurul nostru, problema sistemului de securitate și apărare națională a Republicii Moldova a devenit foarte importantă”, a menționat Viorel Cibotaru.

Șicanele Rusiei arată de ce trebuie Moldova să își diversifice sursele de gaze și electricitate, atenționează Veridica, într-o analiză semnată de jurnalistul Mădălin Necșuțu.  La mai puțin de o lună de la semnarea unui nou contract pentru livrările de gaze, Moscova a arătat că știe cum să îl exploateze în favoarea sa. E clar că problemele Moldovei în domeniu nu s-au terminat, iar singura soluție de a ieși din acest impas pe termen mediu și lung este să își diversifice furnizorii… Chiar dacă plata gazelor este o chestiune comercială, rușii vor transforma cu fiecare prilej eventuale întârzieri în săgeți politice țintite spre a defăima guvernarea pro-europeană de la Chișinău… Este interesat este momentul ales de Gazprom pentru a da ultimatumul din 22 noiembrie: exact cu o zi înaintea vizitei Maiei Sandu la București, scrie Veridica. Din delegație au făcut parte Nicu Popescu și Andrei Spânu, adică cei doi miniștri care au fost în ultimele săptămâni la Moscova. Dacă nu a reușit să o aducă simbolic pe Maia Sandu la Moscova, atunci Kremlinul a decis să dea drumul la ultimatum chiar în ajunul vizitei Maiei Sandu la București, acolo unde era evident că discuțiile pe dimensiunea energetică vor ocupa un loc de frunte. Moldova riscă să fie permanent hărțuită prin astfel de acțiuni politice de gherilă menite să îi scadă popularitatea. Numai dacă luăm în calcul că toată această criză a gazelor a încetinit mersul reformelor din primele 100 de zile cu mai bine de o lună de zile, este clar că Rusia joacă la obstrucție și va alimenta artificial în continuare astfel de crize la Chișinău, conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău