VERIDICA.RO: 9 mai și mitologia Marelui Război pentru Apărarea Patriei

  • 09 Mai 13:30
VERIDICA.RO: 9 mai și mitologia Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Publicația VERIDICA.RO scrie într-un editorial întitulat „9 mai la Chișinău: gâlceavă politică, nostalgici URSS, unioniști și pro-europeni” despre semnificația zilei de 9 mai în R. Moldova, fostă republică sovietică, și interesele politicienilor care speculează pe seama acestei date.

„…Data de 9 mai era marcată în fosta URSS ca Ziua Victoriei, considerându-se că atunci s-a sfârșit cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă oficial acesta s-a finalizat odată cu capitularea Japoniei pe 2 septembrie 1945. În Europa, războiul se încheiase pe 8 mai, când a capitulat Germania nazistă, doar că la Moscova era deja 9 mai. URSS nu a avut doar propria dată de încheiere a războiului, ci și una de declanșare a acestuia: puțini cetățeni sovietici au știut că a doua conflagrație mondială a început în 1939, atunci când și URSS a participat la dezmembrarea Poloniei, iar ulterior a ocupat statele Baltice, teritoriile românești ale Basarabiei și Bucovinei de Nord și o parte a Finlandei. În URSS se știa că al Doilea Război Mondial a început odată cu invazia nazistă din 22 iunie 1941, iar mulți ruși, dar și cetățeni din alte foste republici sovietice, inclusiv Moldova, cred în continuare acest lucru.

URSS a suferit cele mai mari pierderi umane în al Doilea Război Mondial, estimate la 25 de milioane de morți, așa că, inițial, 9 mai reprezenta mai degrabă o zi de doliu. Ulterior, în contextul Războiului Rece, sărbătoarea a devenit un motiv de etalare a forței Uniunii Sovietice, cu milioane de oameni mobilizați în Piața Roșie din centrul Moscovei și în fiecare localitate de pe cuprinsul URSS pentru a asista la defilări ale forțelor armate și tehnicii militare, exact ca acelea care încă mai pot fi văzute la Moscova și Minsk sau, în afara spațiului fostei Uniuni, la Phenian.

În Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, 9 mai a avut aceeași amploare ca și în restul URSS. Nu exista o localitate cât de mică fără un monument al eroilor sovietici și în care copiii de la mic la mare, toți angajații la stat și colhoznicii să nu fi participat în mod organizat la parada de 9 mai, conduși de fanfare, cu baloane, flori de liliac sau lalele și drapele roșii în mâini. Cei care lipseau nemotivat de la asemenea evenimente riscau să fie penalizați. 

Cinematografia, literatura și sistemul de învățământ din perioada sovietică au proslăvit vitejia Armatei Roșii, profesionalismul conducătorilor militari, rezistența din partea populației civile (partizanii), prezentând URSS ca fiind practic singura țară care a înfruntat Germania nazistă.

Astăzi, pentru mulți dintre cei care au prins acea perioadă, 9 mai, pe lângă nostalgia tinereții sau a copilăriei, se mai asociază și cu sentimentul de învingător, de urmași ai bravilor ostași sovietici.

Iar politicienii au știut cum să folosească în propriile interese aceste sentimente...”

Continuare pe VERIDICA.RO, o publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
20
Sun
21
Mon
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău