Verhofstadt: Europenii care nu-și legalizează statutul în Regatul Unit până la data limită nu vor fi expulzați automat

  • 17 Ianuarie 2020 19:35
Verhofstadt: Europenii care nu-și legalizează statutul în Regatul Unit până la data limită nu vor fi expulzați automat

Regatul Unit nu-i va expulza automat pe cetățenii europeni care nu au cerut obținerea statutului de rezident în această țară după Brexit, a declarat vineri coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, după o întâlnire avută în ziua anterioară cu o delegație a guvernului de la Londra, din care a făcut parte și ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, relatează Reuters, preluat de AGERPRES.

Verhofstadt a spus că a primit asigurări la această întâlnire că cetățenii europeni care nu au cerut un statut de rezident în Regatul Unit până la data limită, iunie 2021, vor beneficia de o perioadă de grație în care vor putea să-și legalizeze statutul.

''Ce se va întâmpla cu acești oameni chiar și după perioada de grație? Ei bine, nu va fi expulzare automată'', a spus Verhofstadt la postul BBC. ''După perioada de grație vor avea posibilitatea să aplice, întrucât nu a fost posibil să o facă în cadrul procedurii normale'', a adăugat europarlamentarul belgian.

Întrebat despre aceste comentarii, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a confirmat că nu va fi o expulzare automată a celor care nu și-au legalizat statutul. Însă în noiembrie guvernul britanic amenințase cu expulzarea cetățenilor europeni care nu-și legalizează șederea în Regatul Unit până la data limită prevăzută, menționând că vor fi acceptate excepții doar în cazuri excepționale. Anterior în cursul acestei săptămâni, UE și-a exprimat preocuparea cu privire la ''semnalele contradictorii'' venite de la Londra cu privire la situația cetățenilor europeni care nu solicită legalizarea statutului lor în Regatul Unit până la data limită.

Verhofstadt a mai spus că cetățenii europeni care obțin în Regatul Unit statutul de rezident permanent doresc să primească și un document fizic prin care să poată dovedi că pot rămâne în această țară, lucru pe care l-a transmis delegației britanice și aceasta, afirmă el, i-a răspuns că guvernul de la Londra va examina chestiunea.

Însă cu privire la acest subiect purtătorul de cuvânt al premierului Johnson a spus că nu are cunoștință de vreo schimbare. ''Schema de înregistrare le va oferi posesorilor un statut digital sigur care le va atesta drepturile și va face legătura cu pașaportul sau cartea lor de identitate'', a indicat oficialul britanic.

Conform schemei de legalizare a șederii în Regatul Unit post-Brexit, cetățenii europeni care dovedesc că au avut reședința cel puțin cinci ani în această țară primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalți putând obține statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reședință în Regatul Unit.

Pe de altă parte, Guy Verhofstadt, a apreciat că încheierea unui acord comercial între Regatul Unit și UE va fi foarte dificilă dacă Londra nu acceptă regulile și standardele europene. Bruxelles-ul este dispus să accepte cererile britanicilor să nu existe cote și bariere tarifare, dar Londra la rândul ei trebuie să accepte regulile europene anti-dumping și pe cele privind ajutoarele de stat, a exemplificat el. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău