Fotbal: Experții financiari avertizează că Super Liga va afecta cluburile mici

  • 20 Aprilie 2021 11:29
Fotbal: Experții financiari avertizează că Super Liga va afecta cluburile mici

Planul de înființare al Super Ligii europene de fotbal ar putea avea ca efect diminuarea audienței și a contractelor pentru drepturile de televizare și în cele din urmă va afecta rating-ul de credit al cluburilor care nu sunt implicate în noua competiție europeană, conform lui Michael Goldberg, vicepreședintele agenției de rating de credit DBRS Morningstar, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Goldberg susține că modelul Super Ligii promovează o mai mare inechitate, iar cluburile de top vor avea o situație financiară și mai bună, care le vor oferi capacitatea să transfere cei mai buni jucători și să câștige mai ușor meciurile din campionatele naționale, față de cum o făceau până acum.

''Din punct de vedere financiar, cluburile din această Super Ligă o vor duce mai bine, dar cred că se va diminua produsul pe care îl oferă liga internă. Atunci cluburile care nu participă la Super Ligă ar putea fi și mai mult dezavantajate decât erau înainte'', a opinat expertul financiar.

Înființarea Super Ligii a fost anunțată duminică de 12 cluburi fondatoare, printre cele mai mari din Europa, proiect care a fost criticat imediat de autoritățile fotbalului, fani și politicieni care au avertizat că bogăția și puterea vor fi concentrate în mâna unui număr restrâns de cluburi de elită.

Conform lui Goldberg, veniturile din radiodifuzare și sponsorizări în cadrul ligilor interne vor continua să fie semnificative, dar ar putea scădea în timp, pentru că ''fanii nu vor vrea să vadă un rezultat de 5-0 în fiecare săptămână''.

Pentru a evalua datoriile cluburilor de fotbal, DRBS Morningstar analizează anvergura și instabilitatea veniturilor, câștigurile și fluxul de lichidități.

''La cluburile care participă în Super Ligă, cred că anvergura veniturilor va crește și instabilitatea lor se va diminua, în timp ce la cluburile care nu participă, cred că anvergura va scădea și instabilitatea va crește. Așa că va exista o mai mare diferență în ce privește rating-ul de credit, iar apoi ne vom uita la bilanțuri și la modul în care aceste cluburi sunt capitalizate. Ca urmare, creșterea veniturilor va compensa creșterea datoriilor pe care și le vor asuma cluburile participante la Super Ligă, dar și cluburile mici își vor crește datoria pentru a trece prin această perioadă de COVID sau prin perioadele viitoare de stres financiar, iar rating-ul de credit va suferi din acest motiv'', a adăugat expertul de la DRBS Morningstar.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău