Veniturile Republicii Moldova - tot mai mici!
-
02 Octombrie 2015 20:43
În primele 8 luni ale anului 2015, la bugetul public național s-au acumulat venituri de aproximativ 28 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 98 la sută față de sarcinile stabilite.
Oficialii și experții susțin că deficitul bugetar ar putea crește până la sfârșitul anului din cauză că finanțările externe prevăzute inițial au fost suspendate din cauza crizei financiar-bancare și a întârzierii reformelor la Chișinău.
Veniturile la bugetul public național sunt cu aproape 600 de milioane de lei mai mici decât cele prevăzute inițial. Aproape 58% din veniturile la bugetul public au provenit de la fisc, iar 36% din vamă. Veniturie provenite de la vamă și din taxa pe valoare adăugată sunt însă cu peste 5% mai mici decât cele programate, din cauza reducerii importurilor. Solicitat de Radio Chișinău, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, susține că în următoarele luni acumulările la buget ar putea fi și mai mici, din cauza ratării finanțărilor externe. El dă, totuși, asigurări că autoritățile vor achita salariile și pensiile la timp.
De aceeași părere este și fostul președinte al Comisiei respective, expertul economic Veaceslav Ioniță. El menționează că, în pofida crizei, veniturile la buget s-au menținut la acest nivel doar ca urmare a devalorizării leului, iar autoritățile vor recurge și în continuare la această metodă, precum și la creșterea datoriei interne pentru a putea achita salariile și pensiile.
Amintim că finanțatorii externi au suspendat transferurile din cauză că nu s-a reușit încheierea unui memorandum cu Fondul Monetar Internațional, dar și a incertitudinii de pe piața bancară. O misiune a Fondului se află în prezent la Chișinău, dar negocierile pentru un nou program încă nu au început, ca urmare a demisiei guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu.