Veniturile la buget au crescut mai mult decât cheltuielile. Explicațiile experților economici

  • 11 Iulie 2022 15:55
Veniturile la buget au crescut mai mult decât cheltuielile. Explicațiile experților economici

Veniturile bugetului public național au crescut mai mult decât cheltuielile în prima jumătate a anului, fiind asigurate, în cea mai mare parte de incasările de la vamă, care sporesc pe fundalul majorării importurilor. Acestea, la rândul lor, sunt mai mari datorită creșterii prețurilor la mărfurile importate, scrie anticorupție.md.

În prima jumătate a anului curent, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 41,6 miliarde lei, în creștere cu 6,7 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au crescut cu 6,6 miliarde lei și au constituit 45 miliarde lei. Executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,4 miliarde lei.

Veniturile bugetului de stat în perioada ianuarie – iunie anul 2022, au constituit 26,2 miliarde lei, în cea mai mare parte fiind asigurate de încasările la vamă, care le-au depășit pe cele ale fiscului cu 3,4 miliarde lei.

Suma de 18,6 miliarde din veniturile Bugetului de Stat au fost redirecționate pentru a suplini bugetul asigurărilor sociale, fondurile de asigurări medicale și bugetele locale.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 31,3 miliarde lei, mai mult cu 4,9 miliarde lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 5,1 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 6,1 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor dă asigurări că bugetul dispune de resurse financiare suficiente, iar riscuri de neexecutare a cheltuielilor aprobate în buget nu există.

 Economistul Stas Madan de la centrul analitic Expert Grup a menționat anterior pentru Anticorupție.md că acumulările la buget reflectă procesele din economia reală, fiind vorba, în primul rând, de evoluțiile inflaționiste. 

„Importurile mai scumpe își găsesc reflecție în creșterea proporțională a impozitelor indirecte la buget - TVA, taxe vamale și accizele acolo unde sunt cote procentuale. Totodată, în primul trimestru, avem o creștere nominală a salariului mediu de aproape 13 la sută, care își găsește reflecția și în încasările la buget”, a explicat Madan. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău