Veniturile IMM-urilor nerepartizate ca dividente ar putea fi impozitate cu 0%. Cât va dura vacanța fiscală

  • 16 Noiembrie 2022 12:26
Veniturile IMM-urilor nerepartizate ca dividente ar putea fi impozitate cu 0%. Cât va dura vacanța fiscală

Mecanismul de impozitare a veniturilor nerepartizate sub formă de dividende obținute de întreprinderile micro, mici sau mijlocii ar putea fi revăzut. Un nou concept în acest sens este propus în proiectul de politică fiscală și vamală pentru anul 2023, publicat pentru consultări publice.

Astfel, se propune  acordarea unei vacanțe fiscale pentru o perioadă de trei ani, 2023-2025, de la plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător pentru întreprinderile clasificate ca întreprinderi micro, mici sau mijlocii până în momentul repartizării veniturilor respective pentru plata dividendelor, scrie Bizlaw.md.

În acest sens, pentru întreprinderile respective, pe o perioadă de trei ani, se stabilește impozitul pe venit în mărime de 0% din venitul impozabil nedistribuit sub formă de dividende. Astfel, agenții economici vor avea dreptul la aplicarea cotei 0% la impozit pe venit în cazul nedistribuirii dividendelor, iar la momentul repartizării dividendelor, aceștia vor fi supuși obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit în mărime de 12% din venitul îndreptat pentru plata dividendelor și respectiv va asigura reținerea și achitarea unui impozit de 6% din cuantumul dividendelor repartizate.

În prezent, impozitul impus pentru persoanele juridice este în mărime de 12% din venitul impozabil. Potrivit autorităților, propunerea ar diminua bugetul public cu circa 1,2 miliarde lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău