Veniturile din petrol ale Rusiei se prăbușesc sub efectul sancțiunilor internaționale

  • 15 Martie 2023 13:51
Veniturile din petrol ale Rusiei se prăbușesc sub efectul sancțiunilor internaționale

Veniturile din petrol ale Rusiei s-au prăbușit cu 42% față de anul trecut în februarie, sub impactul sancțiunilor G7 și ale Uniunii Europene, chiar dacă țara continuă să tranzacționeze cam același volum, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (AIE). „Estimăm că în februarie Rusia a încasat 11,6 miliarde de dolari, față de 14,3 miliarde de dolari în ianuarie și aproape 20 de miliarde de dolari cu un an înainte”, se arată în raportul său lunar privind petrolul, scrie Le Figaro.

Cu toate acestea, „la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, țara continuă să trimită aproximativ aceeași cantitate de petrol pe piețele mondiale. Acest lucru arată că regimul de sancțiuni al G7 nu a redus oferta globală de țiței și produse petroliere, limitând în același timp capacitatea Rusiei de a genera venituri din exporturi”, scrie G4Media.

Producția de petrol a Rusiei în februarie a rămas la aproximativ aceleași niveluri ca înainte de conflict. Exporturile au scăzut cu 500.000 de barili pe zi, ajungând la 7,5 milioane de barili (mb/d). În ultimul an, cei 4,5 mb/d de petrol rusesc destinați anterior UE, Americii de Nord și altor membri ai OCDE au găsit în mare parte alte destinații.

În prezent, petrolul rusesc este destinat în mare parte Asiei, în special Indiei și, într-o mai mică măsură, Chinei, care beneficiază de reducerile oferite. În februarie, acesta reprezenta aproximativ 40% și, respectiv, 20% din țițeiul importat de India și China; cele două țări au absorbit împreună peste 70% din stocurile exportate de Moscova, potrivit AIE.

Pentru alte produse petroliere, cu excepția țițeiului, Africa, Turcia și Orientul Mijlociu sunt, de asemenea, destinatari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
36,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:1,03 m/s
Tue
33
Wed
33
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Arhivă Radio Chișinău