Veniturile bugetare ale Rusiei au scăzut cu un sfert de la începutul anului

  • 06 Martie 2023 19:28
Veniturile bugetare ale Rusiei au scăzut cu un sfert de la începutul anului

Veniturile bugetare ale Rusiei au avut un declin de 24,8% în primele două luni ale acestui an iar deficitul bugetar s-a adâncit la 2.580 miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în această perioadă, după ce Moscova a majorat cheltuielile, iar încasările din vânzarea de petrol și gaze au scăzut semnificativ, arată datele ministerului de Finanțe din această țară, informează Agerpres.

În perioada ianuarie-februarie 2023, veniturile din petrol și gaze au scăzut cu 46,4%, la 947 miliarde de ruble.

Cheltuielile, în schimb, au crescut cu 51,5% în primele două luni din 2023, la 5.740 miliarde de ruble. Din 2022, Ministerul de Finanțe nu mai publică datele complete lunare privind evoluția bugetului. Datele de luni arată că deficitul bugetar pe luna ianuarie a fost de 1.760 miliarde de ruble și ceva mai atenuat în februarie - 821 miliarde de ruble.

Moscova este dependentă de veniturile din petrol și gaze pentru a-și finanța cheltuielile bugetare. Țara a fost forțată să vândă din rezervele internaționale pentru a acoperi deficitul, amplificat de costurile războiului. Până acum, Rusia a reușit să redirecționeze exporturile de petrol din Europa către India, China și Turcia, care cumpără țiței ieftin.

Grupul țărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană și Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să interzică firmelor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanțare și brokeraj pentru navele care transportă țiței rusesc la un preț mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achizițiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie. Aceste sancțiuni complică eforturile Rusiei de a vinde petrol pe plan mondial, se arată într-o analiză Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău