Venirea verii nu va opri pandemia Covid-19, spun cercetătorii

  • 19 Mai 2020 14:34
Venirea verii nu va opri pandemia Covid-19, spun cercetătorii

Temperatura ridicată din timpul verii nu va pune capăt pandemiei Covid-19 în emisfera nordică, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Princeton, publicat luni de revista Science, citată de LeFigaro și medifax.

 
Studiile efectuate în ultimele luni au stabilit o ușoară corelație între climă și epidemie: cu cât este mai cald și mai umed, cu atât virusul se va răspîndește mai greu. Dar, în ciuda acestor cercetări, nu s-a stabilit o legătură clară între temperatura exterioară și Sars-Cov-2.
 
Studiul publicat în revista Science nu neagă că ar exista o corelație, dar, potrivit cercetătorilor americani, ar fi vorba doar de o legătură neglijabilă. 
 
„Încălzirea vremii nu va încetini răspândirea virusului, în primele faze ale pandemiei", a declarat autorul principal al studiului, Rachel Baker, cercetător la Princeton.
 
Clima, în special umiditatea, joacă un rol important în răspândirea altor coronavirusuri și a gripei însă în cazul Sars-Cov-2 trebuie ținut cont de faptul că nu există imunitate colectivă. Asta înseamnă că ponderea populației expusă riscului infectării este suficient de mare pentru a asigura progresia rapidă a pandemiei.
 
„Virusul se va răspândi rapid, indiferent de vreme”, a adăugat cercetătorul. În absența măsurilor de control sau a vaccinului, coronavirusul va contamina treptat o parte importantă a populației, spun autorii acestui studiu. Abia după aceea ar putea deveni sezonier, la fel ca virusurile similare.
 
„Alte coronavirusuri umane cum ar fi răcelile, sunt foarte dependente de factorii sezonieri. În aceste cazuri, vârful epidemiei este atins în timpul iernii, în afara tropicelor", spune profesorul Bryan Grenfell. „Dacă noul coronavirus este si el sezonier, ne putem aștepta ca acesta să se transforme într-un virus de iarnă deoarece devine endemic”.
 
Echipa a modelat mai multe scenarii pentru Sars-Cov-2, pe baza a ceea ce s-a observat despre virusurile gripale și două cunoscute coronavirusuri care provoacă răceli. Astfel, specialiștii au simulat  ce s-ar putea întâmpla în mai multe regiuni ale globului, ce au temperaturi și niveluri de umiditate diferite.
 
„Rezultatele arată că regiunile tropicale și cele temperate trebuie să se pregătească pentru epidemii severe și că temperaturile de vară nu vor stopa răspândirea infecțiilor”, concluzionează cercetătorii.
 
cunoscute coronavirusuri care provoaca raceli simuland ceea ce s-ar întâmpla în mai multe regiuni ale globului, sub diferite temperaturi și niveluri de umiditate.
 
„Rezultatele noastre implică faptul că regiunile tropicale și cele temperate trebuie să se pregătească pentru epidemii severe și că temperaturile de vară nu vor stopa răspândirea infecțiilor”, concluzionează cercetătorii.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău