Venezuela | Guvernul și opoziția ajung la un acord pentru crearea unui grup de țări prietene

  • 15 Septembrie 2017 09:48
Venezuela | Guvernul și opoziția ajung la un acord pentru crearea unui grup de țări prietene

Guvernul și opoziția venezueleană au căzut de acord joi la Santo Domingo în ceea ce privește crearea unui grup de țări prietene cu scopul de a coordona viitoarele negocieri pentru a scoate țara din criza pe care o traversează, scrie AFP.

"Facem progrese în definirea unui calendar pentru a rezolva problemele majore ale Venezuelei. Un comitet de țări prietene, alcătuit din Mexic, Chile, Bolivia și Nicaragua, a convenit să acționeze ca o comisie de supraveghere", a declarat președintele Republicii Dominicane, Danilo Medina.

El a adăugat că "este posibil ca în următoare zile să fie anunțate încă două țări" membre ale comitetului.

A treia rundă de discuții între delegații guvernului condus de Nicolas Maduro și cei ai opoziției, reunită în coaliția din jurul MUD (Mesa de la Unidad Democratica), este programată la 27 septembrie, tot în Republica Dominicană.

Cu începere de miercuri, reprezentanții guvernului Venezuelei și ai opoziției încearcă la Santo Domingo să demareze un nou dialog, cu medierea președintelui dominican, Danilo Medina, și a fostului premier spaniol José Luis Rodriguez Zapatero.

Delegatul chavist (de la numele lui Hugo Chavez, președinte între 1999 și 2013) Jorge Rodriguez a declarat jurnaliștilor că această întâlnire a fost o "ocazie pentru a se apropia mai ferm și mai clar de un acord".

Într-un comunicat, MUD a făcut cunoscut că șase țări vor contribui la "asigurarea procesului de negociere și respectării acestuia", fără să precizeze care sunt celelalte două încă nemenționate.

MUD a adăugat că a fost stabilit un calendar de punere în aplicare a acordurilor, "însoțit de garanții și asistență internațională".

Opoziția venezueleană a condiționat aceste negocieri de respectarea unor cerințe, printre care figurează un "calendar electoral" incluzând prezidențialele de la sfârșitul lui 2018, eliberarea celor 590 de "deținuți politici", "respectarea" Parlamentului — ale cărui puteri au fost confiscate de Constituantă — și ridicarea sancțiunilor care îi împiedică pe unii opozanți să se prezinte la alegeri.

Venezuela, țară producătoare de petrol, este ruinată de prăbușirea barilului de țiței. Înfuriați de penuria alimentară și de creșterea vertiginoasă a prețurilor, mii de locuitori au manifestat aproape zilnic, din aprilie până în iulie, pentru a cere plecarea președintelui socialist Nicolas Maduro, ales în 2013 și al cărui mandat se încheie la începutul lui 2019.

Mișcarea de protest, frecvent însoțită de violențe, a făcut 125 de morți în patru luni, iar guvernul venezuelean și-a atras critici aspre la nivel internațional care l-au constrâns să reia dialogul cu tabăra adversă pentru a găsi o soluționare pașnică a crizei.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău