Venezuela | Aterizare neobișnuită la Caracas a anui avion rusesc, care efectuează pentru prima dată această rută

  • 30 Ianuarie 2019 11:17
Venezuela | Aterizare neobișnuită la Caracas a anui avion rusesc, care efectuează pentru prima dată această rută

Sosirea neobișnuită la Caracas a unui avion rusesc de pasageri a făcut să circule în media sociale zvonuri referitoare la misiunea sa, după ce Kremlinul a promis să-i acorde sprijin aliatului său Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, împotriva eforturilor susținute de SUA de înlăturare a lui de la putere, relatează miercuri agenția Reuters, potrivit Agerpres.

Avionul, un Boeing 777, cu o capacitate de circa 400 de locuri și care aparține companiei rusești Nordwind Airlines, a parcat într-un colț privat al aeroportului, după un zbor direct de la Moscova, arată date de zbor și imagini ale Reuters.

Potrivit datelor de zbor, este pentru prima dată când avionul a efectuat această rută. Nici Nordwind Airlines, nici guvernul venezuelean nu au răspuns unei solicitări de a comenta de ce avionul a zburat la Caracas.

Media sociale venezuelene abundă în teorii: că avionul a adus mercenari, că el este acolo pentru a-l escorta pe Maduro în exil sau că este încărcat cu aur. Nici una dintre aceste teorii nu se bazează pe dovezi solide, dar speculațiile febrile reprezintă o dovadă a situației de incertitudine din țară, în timp ce Maduro se află sub presiuni internaționale fără precedent pentru a demisiona.

Reuters a relatat săptămâna trecută că antreprenori militari privați care efectuează misiuni secrete pentru Rusia au zburat către Venezuela pentru întărirea securității lui Maduro față de protestele în masă ale opoziției din acea săptămână, potrivit unor persoane apropiate lor.

În mod normal, avionul zboară între Rusia și Asia de Sud-Est și nu a fost înregistrat mai înainte că trebuie să zboare către Caracas, potrivit datelor de zbor disponibile publicului. Nici Nordwind Airlines și nici o altă companie aeriană comercială nu oferă zboruri directe Moscova-Caracas.

Conform cotidianului rus Novaia Gazeta, avionul a zburat cu două echipaje și fără pasageri.

Nicolas Maruro susține că se confruntă cu o tentativă de lovitură de stat, sprijinită de Washington și condusă de către liderul opoziției Juan Guiado, care s-a proclamat săptămâna trecută drept ''președinte'' și a fost recunoscut de către SUA ca șef de stat legitim.

Rusia a acuzat administrația președintelui american Donald Trump că încearcă să uzurpe puterea în Venezuela și a avertizat în legătură cu orice intervenție militară. Kremlinul a condamnat marți noile sancțiuni americane împotriva sectorului petrolier vital pentru Venezuela, considerându-le drept o interferență ilegală în treburile interne ale unui stat membru al OPEC. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău