Venezuela | Alegeri prezidențiale, pe fondul gravei crize economice

  • 20 Mai 2018 13:31
Venezuela | Alegeri prezidențiale, pe fondul gravei crize economice

Alegătorii din Venezuela, țară ce se confruntă cu o gravă criză economică, sunt chemați duminică să voteze într-un scrutin prezidențial în care Nicolas Maduro vizează un nou mandat, transmite AFP.

Cele 14.638 secții de vot se vor deschide la ora locală 06.00 (10.00 GMT), urmând să se închidă la ora 18.00 (22.00 GMT).

Circa 20,5 milioane de alegători sunt înscriși pe liste pentru acest scrutin anticipat, care se va desfășura într-un singur tur.

Alegerile sunt boicotate de opoziție și de o mare parte a comunității internaționale.

Mandatul prezidențial este de șase ani, viitorul șef al statului urmând să intre în funcție în ianuarie 2019.

Venezuela | Alegeri prezidențiale, pe fondul gravei crize economice

Nicolas Maduro, care are în mână puterile electorală și militară și se declară moștenitorul ''chavismului'' - doctrina creată de Hugo Chavez, președinte între 1999 și 2013 și predecesorul lui Maduro - este marele favorit, chiar dacă 75% din venezueleni dezaprobă felul în care conduce țara, și sunt afectați de penuria de alimente, medicamente, apă, electricitate, la care se adaugă creșterea costului vieții și a insecurității. Sute de mii de venezueleni au preferat să părăsească țara.

Venezuela | Alegeri prezidențiale, pe fondul gravei crize economice

Adversarii lui Maduro sunt chavistul disident Henri Falcon (56 ans), care candidează în pofida boicotului coaliției de opoziție, Platforma Unității Democratice (MUD), și pastorul evanghelic Javier Bertucci. Cei doi își dispută votul populației nemulțumite, mărind șansele de victorie pentru Maduro.

Venezuela | Alegeri prezidențiale, pe fondul gravei crize economice

Majoritatea sondajelor îi dau la egalitate pe Maduro și Falcon, deși un absenteism puternic ar urma să-l favorizeze pe președintele în funcție.

În plan extern, SUA, Uniunea Europeană și grupul de la Lima - o alianță de 14 state din America și Caraibe, care denunță radicalizarea guvernului de la Caracas - resping scrutinul, considerându-l nedemocratic și lipsit de transparență.

SUA au adoptat vineri noi sancțiuni împotriva numărului doi de la Caracas, Diosdado Cabello, și a altor trei foști sau actuali responsabili, pentru fapte de corupție.

„Puțin îmi pasă că sunt calificat ca 'dictator' (...). Nu vom ceda șantajului. Nu contează că ei nu recunosc (alegerile): președintele Venezuelei este ales de popor, nu de Donald Trump”, a declarat Nicolas Maduro.

Puternic afectată de prăbușirea prețului la țiței din 2014, Venezuela, care obține 96% din venituri din petrol, suferă de o lipsă de devize care a aruncat-o într-o criză acută.

În cinci ani, PIB a scăzut cu 45%, potrivit FMI, care anticipează pentru 2018 o contracție economică de 15% și o inflație de 13.800%.

''Criza este atât de severă, încât ar putea provoca tensiuni în interiorul alianței civile și militare la putere sau o ruptură socială mai importantă'', avertizează centrul International Crisis Group. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău