Venezuela ajunge la o nouă rată record a inflației: O ceașcă de cafea costă în momentul de față două milioane de bolivari

  • 09 August 2018 18:19
Venezuela ajunge la o nouă rată record a inflației: O ceașcă de cafea costă în momentul de față două milioane de bolivari

Rata inflației pentru luna iulie din Venezuela este estimată la 86.857% de Bloomberg și la 82.766% de Trading Economics - dublă față de cea estimată pentru luna iunie, care a fost de 41.838%.

Potrivit Indexului Cafe Con Leche al Bloomberg, actualizat joi, o ceașcă de cafea (unitatea de măsură utilizată de Bloomberg pentru a estima rata inflației) costă în momentul de față două milioane de bolivari - moneda locală a Venezuelei.

Rata inflației în Venezuela este estimată în funcție de evoluția prețurilor, în condițiile lipsei datelor oficiale. Guvernul venezuelean a oprit publicarea datelor economice de mai mult de un an, inclusiv a celor legate de inflație.

Predicțiile Fondului Monetar Internațional (FMI) arată, însă, o creștere a inflației de 1.000.000% până la sfârșitul acestui an, în situația în care guvernul va continua să tiparească bani.

Venezuela, un stat socialist, trece printr-o gravă criză socială, politică și economică de mai mulți ani, cea din urmă fiind amplificată și de scăderea la jumătate a producției de petrol a Petróleos de Venezuela (PDVSA) - compania de stat venezueleană responsabilă cu aproape întreaga producție de petrol din țară. PDVSA este responsabilă și pentru 95% din totalul exporturilor și pentru un sfert din PIB-ul țării.

Cele mai recente estimări ale Administrației Americane pentru Informații în Domeniul Energiei (EIA) arată o producție zilnică a companiei Petróleos de Venezuela de sub două milioane de barili/zi. În 1997, producția era de peste trei milioane. Estimările arată, de asemenea, un număr al sondelor ce trece puțin peste 40, în condițiile în care în 2013 se trecuse de cifra de 80. De altfel, această scădere a fost unul dintre factorii invocați de către OPEC+ pentru suplimentarea producției începând cu luna iulie.

De asemenea, deși deține cea mai mare rezervă de petrol din lume - estimată de British Petroleum la peste 300 de miliarde de barili -, Venezuela este totodată și unul dintre cele mai sărace state sud-americane, aproximativ 90% din populație trăind în sărăcie.

Pentru această situație, Nicolas Maduro, recent reales în funcția de președinte, a dat vina pe activiștii din opoziție și pe oficiali ai Statelor Unite. În plus, a refuzat ajutor extern și a aplicat măsuri populiste care au adâncit și mai mult inflația.

Cel mai recent astfel de caz a fost triplarea salariilor, la începutul lunii iunie, cu trei milioane de bolivari.

Sursa: Mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău