Veneția și Budapesta ar putea fi plasate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol

  • 22 Iunie 14:51
Veneția și Budapesta ar putea fi plasate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol

Veneția și Budapesta ar putea fi plasate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol, în timp ce portul comercial din Liverpool (Liverpool Maritime Mercantile City) ar putea pierde listarea în Patrimoniului Mondial, din cauza dezvoltării sale prea rapide, potrivit Unesco, informează AFP.

Aceste recomandări ale organelor consultative ale UNESCO au fost făcute publice înainte de reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial, care va decide dacă să le urmeze sau nu, la Fuzhou, în China, în perioada 16-31 iulie.

La Veneția, impactul activităților de turism de masă figurează printre criteriile care au determinat UNESCO să solicite plasarea Orașului Dogilor pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol.

La Budapesta, malurile Dunării și cartierul castelului Buda sunt în special vizate. În cauză: demolările "inoportune" și reconstrucțiile la scară largă, în special de clădiri înalte care denaturează aceste locuri istorice.

Marea Barieră de Corali este amenințată cu aceeași soartă din cauza degradării sale cauzate de schimbările climatice.

În ceea ce privește portul comercial din Liverpool, decizia Unesco ar putea fi și mai dură, deoarece implică eliminarea completă a sitului de pe lista Patrimoniului Mondial.

Marele proiect de dezvoltare al docurilor din orașul Beatles-ilor, numit "Liverpool Waters", ar avea un impact profund negativ, în special pentru clădirile istorice, potrivit UNESCO.

În pofida avertismentelor repetate din partea UNESCO, dezvoltarea acestui proiect nu a fost încetinită.

Primarul din Liverpool, Steve Rotheram, a regretat această recomandare a UNESCO.

"Este profund dezamăgitor. Suntem mândri de istoria noastră, dar patrimoniul nostru este o parte vitală a revitalizării orașului", a declarat el într-un comunicat postat pe social media.

"Solicit (UNESCO) să accepte invitația noastră de a veni să viziteze orașul, mai degrabă decât să ia decizia în jurul unei mese de cealaltă parte a planetei", a adăugat el.

Un alt sit amenințat cu aceeași sancțiune este Rezervația Naturală Selous din Tanzania, ca urmare a braconajului masiv.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
34,96
Nori împrăștiați
Umiditate:53 %
Vint:4,63 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
22
Mon
25
Tue
23

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău