Veneția se confruntă cu cele mai grave inundații din 1966

  • 13 Noiembrie 2019 15:34
Veneția se confruntă cu cele mai grave inundații din 1966

Cunoscutul fenomen "acqua alta" (maree înaltă) cu care se confruntă Veneția a atins în cursul nopții de marți spre miercuri 1,87 metri, reprezentând cele mai grave inundații din 1966, iar un bărbat a murit electrocutat în casa lui din insula Pellestrina în urma pătrunderii apei, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Cel mai înalt prag al mareii a fost atins la 22:50 ora locală, când apele au urcat până la un metru și 87 de centimetri, cel mai înalt prag după vârful istoric 1,94 metri înregistrat la Veneția în inundațiile din 1966. "Suntem pe punctul de a înfrunta o maree mai mult decât excepțională. Toată lumea este mobilizată pentru a gestiona urgența", a scris pe Twitter primarul Veneției, Luigi Brugnaro.

Pagubele înregistrate de oraș se observă cu ochiul liber: gondole și șalupe luate de valuri și împinse în larg și celebrele vaporetti, pentru transportul turiștilor, plutind în derivă. A fost raportată și o victimă, un bărbat în vârstă de 78 de ani care a murit electrocutat în casa lui din insula Pellestrina, din sudul Veneției, ca urmare a producerii unui scurtcircuit.

Toate școlile din Veneția și din insulele înconjurătoare au fost închise miercuri, în timp ce atracțiile turistice precum piața San Marco au devenit inaccesibile vizitatorilor. Multe părți ale orașului au rămas fără curent, mai ales în zona Lido și Campo Santa Margherita iar apa a pătruns în toate clădirile, inclusiv în hotelurile de lux.

Președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, a convocat miercuri o conferință de presă pentru a solicita declararea stării de catastrofă naturală în zonă.

Se prevede ca fenomenul "acqua alta" să dureze până la 16 noiembrie. Potrivit prognozelor, sâmbătă nivelul apei ar putea să scadă la între 95 și 125 de centimetri. Între timp, turiștii se plimbă pe pasarele instalate de autorități pentru a se putea bucura de atracțiile orașului.

Pe lângă dificultățile de deplasare ale turiștilor și localnicilor, una dintre cele mai mari preocupări este bazilica San Marco, care este deja afectată de o inundație de 70 de centimetri, apa acoperind mozaicul pardoselii și picioarele coloanelor care au fost restaurate după "aqua alta" din octombrie 2018.

Unul dintre așa numiții procuratori ai bazilicii San Marcos, Pierpaolo Campostrini, și-a exprimat preocuparea ziarului local Il Gazzettino, subliniind că "nu există apărare în fața creșteri apelor".

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău