Vehiculele electrice din R. Moldova vor fi dotate cu plăci de înmatriculare speciale

  • 09 Februarie 2023 13:02
Vehiculele electrice din R. Moldova vor fi dotate cu plăci de înmatriculare speciale

Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat astăzi, 9 februarie, că urmează să individualizeze vehiculele electrice cu plăci de înmatriculare speciale, care au un fond de culoare albă și simboluri (litere și cifre) de culoare verde, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituției, prin introducerea plăcilor de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice, Republica Moldova se va alătura altor țări, unde măsura este deja aplicată de mai mulți ani, cum ar fi Norvegia, China, Marea Britanie, Canada etc, scrie sursa citată.

În anul 2021, în Registrul de stat al transporturilor al Agenției Servicii Publice erau înregistrate 1132 de vehicule electrice și 26265 vehicule hibrid. În anul 2022, parcul de vehicule electrice, înmatriculate la ASP, este constituit deja din 1973 vehicule electrice și 31643 vehicule hibrid, conform sursei citate.

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a inițiat o serie de modificări legislative cu privire la eficiența energetică. Unul dintre obiectivele enunțate este popularizarea e-mobilității și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport, care au o emisie scăzută.

Piața globală a vehiculelor electrice cunoaște o creștere exponențială în ultimul deceniu. Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie, în anul 2011, în întreaga lume au fost vândute circa 55 mii de vehicule electrice. Cu zece ani mai târziu, în 2021, cifra a crescut la circa 7 milioane de vehicule. Trendul este valabil și în țara noastră.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
10
Sun
11
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău