Vectorul politicii externe, în viziunea concurenților electorali: apropierea de Uniunea Europeană sau de Uniunea Eurasiatică, unirea cu România sau cu Rusia
-
08 Iulie 2021 13:16
Vectorul politicii externe a Republicii Moldova – apropierea de Uniunea Europeană sau de Uniunea Eurasiatică, unirea cu România sau cu Rusia au fost teme de dezbatere și în actuala campanie electorală care se încheie mâine. Concurenții electorali au viziuni diferite pentru direcția politicii externe a Republicii Moldova și asigurarea securității naționale.
Principalii concurenți electorali la scrutinul din 11 iulie, creditați cu cele mai multe șanse în sondaje – Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul comuniștilor și socialiștilor au prezentat viziuni diferite pentru politica externă. PAS se declară un partid pro-european care promite aducerea Republicii Moldova mai aproape de perspectiva de aderare la Uniunea Europeană. Formațiunea se mai pronunță pentru valorificarea Parteneriatului Strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aprofundarea acestei relații speciale bilaterale, dar și promovarea unui dialog politic pozitiv, respectuos și pragmatic cu Federația Rusă.
Pe de altă parte BECS își dorește o așa-numita politică externă echilibrată, dar în campanie reprezentanții formațiunii au criticat deseori Occidentul și pe unii diplomați occidentali, acuzându-i că s-ar implica în afacerile interne ale Republicii Moldova. Iar liderul socialist Igor Dodon s-a pronunțat în repetate rânduri pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Eurasiatică, aflată sub controlul Rusiei.
Partidul Șor militează pentru limitarea influenței din exterior.
Și Blocul lui Renato Usatîi se pronunță pentru o politică externă corectă și propune să fie impus moratoriu de zece ani pe discuțiile privind opțiunea geopolitică a Republicii Moldova.
Partidul Noua Opțiune Istorică propune scoaterea Republicii Moldova din zona conflictului geopolitic, dar nu explică în ce mod ar urma să se întâmple aceasta.
În general, o bună parte din competitori se declară favorabili aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Inclusiv Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei al fostului premier Ion Chicu, susținut anterior de socialiști, care a criticat deseori instituțiile occidentale și pe unii politicieni din țări membre ale UE.
Și Partidul Democrat, criticat de Bruxelles, în perioada când era la guvernare, pentru încălcarea principiilor democratice, promite să asigure ireversibilitatea parcursului european.
Iar Partidul Verde Ecologist vrea ca aderarea la Uniunea Europeană să fie declarată deziderat național.
Pe de altă parte, Partidul Regiunilor consideră păstrarea relațiilor cu Rusia drept una din principalele sale priorități politice.
Alți concurenți electorali propun acțiuni mai radicale. Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul Unității Naționale sunt pentru unirea Republicii Moldova cu România. Pe de altă parte, Partidul Patrioții Moldova are drept scop principal organizarea unui referendum pentru alipirea Republicii Moldova la Federația Rusă.
În domeniul asigurării securității, unele formațiuni, precum Partidul Democrat și Partidul Verde Ecologist se pronunță pentru aprofundarea colaborării cu NATO.
Pe de altă parte, alți concurenți, precum BECS sau Congresul Civic militează pentru fortificarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova.
PDM promite și majorarea bugetului pentru apărare până la 2% din Produsul Intern Brut. Platforma Demnitate și Adevăr, dar și alte formațiuni, se pronunță pentru profesionalizarea armatei. Iar unii concurenți electorali, au în program evacuarea trupelor militare ruse din regiunea transnistreană.
Amintim că la alegerile parlamentare anticipate sunt înscriși 23 de concurenți – 20 de partide, două blocuri electorale și un candidat independent.