Veaceslav Platon îl acuză pe Viorel Morari de discreditarea procurorului general

  • 06 Ianuarie 19:08
Veaceslav Platon îl acuză pe Viorel Morari de discreditarea procurorului general

Veaceslav Platon îl acuză pe Viorel Morari, procuror-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, că prin acțiunile și declarațiile sale încearcă să-l discrediteze pe procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Potrivit lui, după ce Morari a declarat că soția procurorului ar fi beneficiara unor companii din Ucraina, în care el este acționar, a solicitat informații. Ca urmare, spune Platon, a constatat că, acum o zi, într-un birou notarial de la Kiev, în registrul companiilor au fost operate modificări, astfel încât beneficiara finală a acelor companii să fie soția lui Stoianoglo.

Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Platon a declarat că a aflat cine este persoana înregistrată de acel notar din Kiev, și anume că este soția procurorului general, din declarațiile lui Viorel Morari. Potrivit lui, acele companii nu desfășurau nicio activitatea chiar din momentul creării, ci doar, acum patru ani, erau acționare la o bancă comercială din Moldova. Acesta mai afirmă că acele companiile au fost deposedate de acțiuni, erau în stare de pre-faliment și urmau să fie lichidate.

Veaceslav Platon  spune că s-a adresat organelor competente din Ucraina cu demersul să fie intentată o cauză penală și să fie trase la răspundere persoanele care, fără acordul său, au operat acele modificări în registrul companiilor. În opinia sa, comanditarii acestor ilegalități sunt din Republica Moldova, iar unicul scop al acestora este discreditarea procurorului general, ca să-l împiedice să investigheze furtul miliardului. „Unicii interesați din acest caz este domnul Plahotniuc și domnul Morari, nu însă fără acoperirea unor forțe politice care cred în curând se vor manifesta și vom vedea care sunt comanditarii reali și prin cine Plahotniuc și Morari încearcă să se salveze”, a spus Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon susține că astfel de modificări în registrele străine ale companiilor pot fi făcute foarte ușor. Și în Ucraina deseori se întâmplă acest lucru, inclusiv pentru preluarea companiilor. „Pentru toți oamenii devine clar în ce agonie se află astăzi Plahotniuc și Morari, care recurg la astfel de acțiuni murdare, care foarte ușor vor fi investigate”, a mai spus Platon.

Veaceslav Platon a mai spus că, la următoare ședință în dosarul de învinuire a lui Viorel Morari, în care are calitatea de parte vătămată, va solicita izolarea lui Morari. Or, în opinia sa, aceste acțiuni sunt presiuni exercitate asupra sa.

Avocatul Alexandr Bodnariuc a declarat că modificările în registrul companiilor au fost operate ieri și imediat Viorel Morari a comandat conferința de presă. Potrivit lui, Morari s-a dat de gol. Știa de aceste modificări, fie că au fost făcute sau că urmau a fi făcute. Apărătorul a spus că „scopul acestor acțiuni este denigrarea procurorului general și de a se eschiva de la răspunderea penală pentru toate ilegalitățile pe care le-a comis atunci când Vlad Plahotniuc se afla la guvernare”. Alexandr Bodnariuc a mai spus că aceste acțiuni presupun exercitarea presiunii asupra părților procesului în care este învinuit Morari.

Și Procuratura Generală a venit cu o reacție la declarațiile lui Viorel Morari. 

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, respinge ferm și categoric acuzațiile grave, lansate atât asupra sa, cât și la adresa membrilor familiei sale, prin care se încearcă acreditarea ideii că ar avea vreo tangență cu anumite companii delicte, afiliate unui figurant pe anumite dosare. Reacția procurorului general vine după ce fostul șef de la Procuratura Anticorupție a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre presupuse legături între soția lui Alexandr Stoianoglo și controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

„În context, amintim că Procuratura gestionează o cauză penală privind amestecul în înfăptuirea urmăririi penale pe frauda bancară, iar acțiunile persoanelor care au falsificat documente și au introdus recent modificări în sistemul informațional al Ministerului ucrainean al Justiției vor fi examinate prin prisma acestei componențe de infracțiuni”, se mai arată în comunicat. 

Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, afirmă că între soția procurorului general și persoane din anturajul lui Veaceslav Platon, dar și nemijlocit Platon, ar exista anumite legături și acest fapt scoate în vileag de ce se urgentează examinarea dosarului de revizuire în care este vizat acesta. Viorel Morari nu exclude un eventual șantaj.

Viorel Morari a mai spus că, documentându-se pentru următoarele ședințe, a găsit pe pagina Ministerul Justiției al Ucrainei acte care confirmă că soția lui Alexandr Stoianoglo ar fi fost beneficiara a două companii acționare ale unei bănci comerciale din Republica Moldova, unde era acționar și Veaceslav Platon.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
8
Fri
9
Sat
1
Sun
2
Mon
4

Curs oficial BNM 03 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0773 0.0331
USD 17.5169 0.0420
RON 4.3227 0.0056
UAH 0.6272 0.0034
RUB 0.2376 0.0019
Arhivă Radio Chișinău