Veaceslav Negruța: După vânzarea Union Fenosa, ANRE ar trebui să diminueze tariful pentru energia electrică

  • 20 Aprilie 2019 12:52
Veaceslav Negruța: După vânzarea Union Fenosa, ANRE ar trebui să diminueze tariful pentru energia electrică

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, în prezent expert Transparency International Moldova, afirmă că odată cu vânzarea companiei importatoare și distribuitoare a energiei electrice ”Union Fenosa” unui nou proprietar, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ar trebui să diminueze tariful la energia electrică pentru consumatorii acestei companii.

În acest scop, ANRE ar trebui să elimine din tarif devierile financiare, în valoare totală de 1,75 miliarde de lei, care au fost incluse în tariful final în ianuarie 2017.

Fostul ministru al Finanțelor afirmă că Grupul Gas Natural Fenosa și-a recuperat deja “veniturile ratate” din devieri tarifare, odată cu vânzarea afacerii, iar ”noul proprietar nu are cum pretinde recuperarea de “venituri ratate” sau “pierderi” pe care nu le are la acest moment în relațiile cu consumatorii, adică cu noi toți”, după cum subliniază Veascelav Negruță pe blogul său.

Dacă ANRE nu va face acest lucru, ”atunci totul devine clar, cine sunt în spatele companiilor off-shore care dețin “fondul britanic”, acel fond care a preluat de la “Fenosa” rețelele electrice, sau cine sunt beneficiarii/partenerii în afacere”, atenționează expertul.

ANRE nu a comentat deocamdată această situație.

Veaceslav Negruță mai amintește pe blogul său că în toamna lui 2015, compania importatoare și distribuitoare a energiei electrice ”Union Fenosa” a atacat Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică în judecată într-o instanță de pe lângă Banca Mondială. Fenosa cerea includerea în tarif a devierilor financiare, în sumă de 2.000.000.000 de lei.

În iunie 2016 – Ministerul Economiei și Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova au semnat Aranjamentul pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare, înregistrate ca urmare a neajustării tarifelor la energia electrică în perioada anilor 2012 – 2015.

“Părțile au convenit că perioada de recuperare a devierilor tarifare va începe la 1 ianuarie 2017. La acest moment suma devierilor, ajustată la rata dobânzii, va constitui circa 1,75 miliarde de lei și va fi recuperată într-o perioadă de 4 ani, cuprinsă între 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2020, prin intermediul tarifelor de distribuție și furnizare a energiei electrice calculate și ajustate anual în scopul recuperării integrale a datoriei de bază pe parcursul perioadei de recuperare indicate, la o rată a dobânzii de 7,66% anual.” Așa a decis ministrul de atunci, director actual la ANRE. Astfel că ANRE a majorat tarifele cu includerea din ianuarie 2017 a “datoriilor față de “Fenosa”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău