Veaceslav Negruță: R. Moldova A RATAT șansele pentru creditarea externă în anul curent

  • 09 Iulie 2015 09:07
Veaceslav Negruță: R. Moldova A RATAT șansele pentru creditarea externă în anul curent

Republica Moldova a ratat șansele pentru creditarea externă în anul curent, a declarat fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruță, la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Unicul lucru care poate să-l mai facă este să salveze asistența financiară pe care ar putea s-o primească în 2016, a adăugat el.

„Lipsa unui program cu FMI și lipsa unei echipe guvernamentale fac imposibile negocierile privind reluarea finanțării externe, susține Veaceslav Negruță. Potrivit fostului ministru, cea mai mare problemă este sistemul bancar, iar declarațiile politice privind naționalizarea celor trei bănci au speriat finanțatorii externi.

Fostul ministru al finanțelor a atenționat că va fi mai dificil de obținut creditarea externă pentru anul viitor și din cauza situației din Grecia. ”Criza regională la fel îi va face pe finanțatorii externi să fie mai rezervați în ceia ce privește finanțarea Republici Moldova”. Potrivit lui Negruță, dacă vor fi înghețate toate finanțările externe, în buget s-ar forma o gaură de cel puțin 5 miliarde de lei.

”Dacă banii publici vor fi gestionați eficient, Republica Moldova ar putea să depășească criza. Însă trebuie să fie făcute rectificări la buget. Aceasta însă este puțin probabil, în condițiile când nu avem un Guvern care să propună aceste modificări, iar Parlamentul, care trebuie să le adopte, se pregătește de vacanță”, a mai opinat fostul  ministru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău