Veaceslav Ioniță | Politica bugetară pentru anul 2019 se va baza pe creșterea creditării interne și reducerea susținerii externe
-
23 Noiembrie 2018 13:10
Politica bugetară pentru anul 2019 se va baza pe creșterea creditării interne și reducerea susținerii externe, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat în studiul său că veniturile bugetului public național se vor majora cu 5,5 miliarde de lei sau cu 9%, ceea ce în condițiile reducerii impozitelor, care numai la bugetul asigurărilor sociale vor fi cu 1,2 miliarde de lei mai mici, va determina Guvernul să caute noi surse de venit prin îmbunătățirea administrării fiscale".
"Cel mai important este că Guvernul planifică să acopere 20% din cheltuielile bugetului din împrumuturi și granturi. Pentru anul viitor autoritățile planifică 9 miliarde de lei, dintre care cea mai mare cotă sunt împrumuturile externe de 4,5 miliarde de lei față de 5,6 miliarde de lei în 2018. Estimările au fost reduse, deoarece Guvernul nu va reuși să acumuleze nici jumătate din suma prognozată. Dacă nu se va reuși restabilirea relațiilor cu partenerii externi, va fi problematic de acumulat și cei 4,5 miliarde de lei", a spus expertul.
Potrivit lui, "pentru anul 2018, Guvernul a planificat granturi în sumă de 2,8 miliarde de lei, dar în primele 9 luni s-au acumulat doar 200 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, până la finele anului, suma primită va fi de maxim 500 milioane de lei, fiind un minim absolut în 15 ani".
"În lipsa finanțărilor externe, Guvernul a apelat activ la împrumuturi interne. Pentru 2019 anticipăm dificultăți de atragere a 3 mlrd. lei sub formă de granturi și împrumuturi externe. Această gaură va fi acoperită ca și în 2018 de împrumuturi interne majorate și colectări suplimentare de impozite și taxe. Contextul este unul favorabil. Sistemul bancar se confruntă cu o criză fără precedent, un exces de lichidități care nu a mai fost - 27 miliarde de lei. Din acest motiv, excesul de lichiditate creează probleme pentru sistemul financiar și BNM a sterilizat 14 miliarde de lei, pentru care vom plăti 500 mil. lei dobândă. În acest context, pentru anul viitor Guvernul planifică împrumuturi de pe intern la 2,5 miliarde de lei, deși suma ar putea fi majorată la 3,5 - 4,5 miliarde de lei", consideră Ioniță.
Potrivit lui, în anul viitor, Guvernul ar putea recurge în premieră la susținerea a doi parteneri noi - China și Belarus, de la care Republica Moldova va primi credite în valoare de 644 milioane lei și, respectiv, 100 milioane de lei.