Veaceslav Ioniță | În R.Moldova au mai fost tentative de a direcționa o parte din profitul BNM în buget, însă există riscuri de vulnerabilizare a acesteia
-
27 Februarie 2020 13:42
Economiștii afirmă că în Rep. Moldova a mai existat experiența de a lua o parte din profit de la Banca Națională, însă există și riscuri de vulnerabilizare a acesteia. Referindu-se la proiectul de lege avizat de executiv cu privire la redirecționarea profitului BNM, experții spun că și Guvernul ar trebui să-și asume responsabilitate pentru a oferi bani băncii centrale în caz de criză.
Proiectul prevede că în cazul în care profitul statutar constituie de la patru până la zece procente, din totalul obligațiunilor monetare ale Băncii Naționale, jumătate din profit va fi alocată la majorarea capitalului statutar, iar cealaltă jumătate va fi transferată la bugetul de stat. Aceeași inițiativă mai prevede că în cazul în care capitalul statutar constituie mai mult de zece la sută din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.
Expertul economic, Veaceslav Ioniță, spune că în Republica Moldova au mai fost tentative de a lua o parte din profit de la Banca Națională. Partenerii externi ai Republicii Moldova au atenționat însă că și cei de la Guvern ar trebui să întindă o mână de ajutor și să dea bani Băncii Naționale, atunci când aceasta nu are suficiente resurse.
„Soluția care s-a identificat, inclusiv împreună cu Fondul Monetar, a fost următoarea: atunci când Banca Națională are profit și capitalul e mai mult de 4% din obligațiile sale, ar fi corect ca BNM să se împartă cu o parte din profit cu bugetul de stat. Dar Guvernul își asumă responsabilitatea că dacă capitalul BNM e mai mic de patru procente, Guvernul va suplini capitalul BNM, ca să elimine riscurile ca BNM să nu-și poată onora obligațiile sale. Dacă ne uităm pe termen lung, în plus iese Guvernul”, a spus Veaceslav Ioniță.
În acest context, expertul observă o corelație interesantă între situația de la guvernare și veniturile încasate de Banca Națională a Moldovei.
„Capitalul Băncii Naționale cădea sub limită atunci când la Guvern era explozie de venituri. În anul când la Guvern lucrurile merg bine și există explozie de venituri, la Banca Națională acestea merg prost. Când noi avem criză și Guvernul nu are bani, la Banca Națională totul este bine”, a mai adăugat Veaceslav Ioniță.
Inițiativa de a redirecționa profitul Băncii Naționale a fost criticată anterior de unii experți, care, de asemenea, atenționau că inițiativa lansată anterior de președintele Igor Dodon ar atenta la independența BNM.