Veaceslav Ioniță, despre un fenomen nou pe piața imobiliară: În jumătate din raioane, numărul caselor vândute în primul trimestru a fost mai mare decât cel înregistrat în 2018

  • 16 Mai 2019 11:39
Veaceslav Ioniță, despre un fenomen nou pe piața imobiliară: În jumătate din raioane, numărul caselor vândute în primul trimestru a fost mai mare decât cel înregistrat în 2018

Expertul economic din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a afirmat, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, că pe piața imobiliară a apărut un fenomen nou și anume faptul că au fost vândute foarte multe case individuale în primul trimestru al acestui an.

Veaceslav Ioniță susține că piața imobiliară este în creștere, iar tendința se va menține în continuare. Potrivit expertului, un fenomen nou care nu a mai existat în Republica Moldova este vânzarea caselor individuale. În primul trimestru al anului 2019, numărul caselor vândute a fost de 6.500 față de 7.000 – 8.000 de case vândute pe parcursulu unui an întreg. „În jumătate din raioane numărul de case individuale vândute în primul trimestru 2019 a fost mai mare decât pe întregul an 2018, iar în câteva raioane vânzările au fost de 7 ori mai mari decât în anii trecuți”,  susține economistul. 

Veaceslav Ioniță mai spune că fenomenul este explicat prin faptul că o parte dintre cei care vând casele vin în Chișinău, altă parte sunt moldovenii care s-au stabilit în străinătate și au decis să vândă locuințele, iar a treia explicație este că o parte dintre cei care au accesat credite imobiliare au decis să-și rezolve problema locuinței în afara Chișinăului.

”Banii care au impulsionat tranzacțiile pe piața imobiliară vin din sistemul bancar. În primul trimestru al anului 2019 volumul creditelor din industria construcțiilor s-a ridicat la 5,2 miliarde lei o creștere de 500 milioane lei, doar într-un singur trimestru, cu cea mai mare pondere a împrumuturilor acordate persoanelor fizice”, a afirmat reprezentantul IDIS „Viitorul”.

Veaceslav Ioniță a menționat că, dacă în 2018 valoarea unui apartament de 70 metri pătrați era de 36 750 euro în municipiul Chișinău, atunci în primul trimestru al acestui an valoarea a fost de 36 400 euro. „Din punct de vedere al perioadei pentru achiziționarea unui apartament în 2017 era nevoie de 11 ani (11 salarii anuale), în 2018 – 9,4 salarii anuale, iar în 2019 primul trimestru – 9 salarii anuale. În prezent, dobânda bancară este cu mult mai mică față de creșterea nominală a salariului – lucru benefic pentru achiziționarea unui imobil”, susține expertul. 

În concluzie, economistul a spus că piața imobiliară este în criză și acest lucru este influențat de diminuarea construcțiilor publice, dar în același timp, piața imobiliară este înviorată de apartamentele vechi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău