Veaceslav Ioniță: ANRE a aprobat Hotărârea prin care Bursa Română de Mărfuri va începe să opereze pe piața gazelor naturale. R. Moldova face un pas enorm în libertatea energetică

  • 07 Aprilie 2022 12:12
Veaceslav Ioniță: ANRE a aprobat Hotărârea prin care Bursa Română de Mărfuri va începe să opereze pe piața gazelor naturale. R. Moldova face un pas enorm în libertatea energetică

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că, prin decizia ANRE porivind platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de către SRL „BRM East Energy”, R. Moldova face un pas enorm în libertatea energetică.

„Câteva minute în urmă ANRE a aprobat Hotărârea prin care Bursa Română de Mărfuri va începe să opereze în Moldova pe piața gazelor naturale.
Această decizie extrem de importantă vine la pachet cu suportul oferit de Uniunea Europeană pentru Moldova în achiziționarea și stocarea de gaze naturale. Stocarea va putea fi realizată în Romania, care acum tot cu suportul UE își majorează cu 33% sau un miliarde de m3 capacitățile sale de stocare. Aici amintim și de noua lege, care obligă operatorii din Moldova să aibă stocuri de gaze naturale. Toate aceste eforturi vor permite R. Moldova să-și crească substanțial securitatea sa energetică. Prin efortul comun al ANRE, Guvernului din R. Moldova și cel din România, cu suportul Uniunii Europene și cu Implicarea Bursei Române de Mărfuri, R. Moldova face un pas enorm în libertatea energetică”, a menționat expertul. 
 
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy”, pentru o perioadă de trei ani.

La solicitarea ANRE, SRL „BRM East Energy” a prezentat mai multe acte care să confirme capacitatea de operare a platforme de tranzacționare urmând să utilizeze o platformă IT specializată transmisă de BRM (România) prin contract de licență.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău