Veaceslav Berbeca, despre decizia CEC | ”Din punctul meu de vedere eliminarea candidatului Partidului Șor ar conveni cel mai bine PSRM”

  • 05 Martie 2020 13:20
Veaceslav Berbeca, despre decizia CEC | ”Din punctul meu de vedere eliminarea candidatului Partidului Șor ar conveni cel mai bine PSRM”

Comisia Electorală Centrală a decis ieri să solicite excluderea din campania electorală de la Hâncești a candidatului Partidului Politic Șor, acuzat că nu a raportat toate cheltuielile electorale. Formațiunea califică decizia CEC drept politică, iar experții consideră că aceasta favorizează candidatul socialiștilor. Observatorii campaniei consideră că autoritatea electorală ar trebui să penalizeze toți concurenții care încalcă legislația.

Comisia Electorală Centrală a decis să solicite Curții de Apel anularea înregistrării lui Vitalie Balinschi în calitate de candidat la funcția de deputat din partea Partidului Șor, la alegerile noi de la Hâncești.

În urma unei sesizări depuse de Partidul Liberal, CEC a considerat că formațiunea a utilizat fonduri financiare și materiale nedeclarate transportând alegători în scop electoral.

Partidul Șor neagă acuzațiile și calificădecizia CEC drept una politică, luată la comanda Partidului Socialiștilor. Reprezentantul formațiunii la CEC, Vadim Banari.

„CEC nu a avut obiectul de a elucida circumstanțele, dar a transformat această procedură într-un spectacol, pe al cărui regizor în cunoaștem cu toții. Mai avem o speranță în justiție, deși sistemul judecătoresc este supus presiunilor din partea guvernării, care vrea să îl transforme în bâtă politică”, a spus Vadim Banari.

Analistul politic Veaceslav Berbeca este de părere că din punct de vedere politic hotărârea CEC favorizează candidatul socialiștilor.

”Partidul Șor joacă pe terenul socialiștilor și ar lua din electoratul. Din punctul meu de vedere eliminarea candidatului Partidului Șor ar conveni cel mai bine PSRM”, a precizat Veaceslav Berbeca.

Aparent, hotărârea CEC este una judicioasă. Totuși, Comisia ar trebui să demonstreze aceeași abordare față de toți concurenții electorali, a declarat expertul Pavel Postică de la Asociația Promo-Lex, organizație care monitorizează desfășurarea alegerilor parlamentare noi de la Hâncești.

”Este bine că se reacționează la abateri, inclusiv din perspectiva financiară, dar ar fi bine ca astfel de decizii să fie luate și în privința altor candidați care admit încălcări similare. Situații similare, din punctul nostru de vedere, mai sunt și am vrea să fie o abordare uniformă față de toți concurenții electorali”, a menționat Pavel Postică.

Amintim că în prezent în cursa electorală pentru un mandat de deputat, care se desfășoară în circumscripția Nr. 38 Hâncești, sunt înscriși șase candidați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău