VIDEO | Franța a testat o rachetă balistică M51 cu capacitate nucleară, lansată în Atlantic

  • 29 Aprilie 2021 13:05
VIDEO | Franța a testat o rachetă balistică M51 cu capacitate nucleară, lansată în Atlantic

Florence Parly, ministrul Forțelor Armate ale Franței, și-a exprimat satisfacția, după succesul din 28 aprilie, înregistrat la testul de zbor al unei rachete balistice strategice M51. Racheta a fost lansată, fără încărcătură militară [nucleară] din poligonul terestru al Direcției Generale de Armament (DGA) specializat în teste de rachete și a căzut în apele Atlanticului de Nord, la câteva sute de km de Bermuda, transmite defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, la pregătirea rachetei și desfășurarea testului a fost implicat personal din Forțele Armate, Comisariatul pentru Energie Atomică și Energii Alternative (CEA) și parteneri industriali, cărora ministrul Parly le-a mulțumit pentru efortul depus și le-a transmis felicitări pentru reușită.

”Racheta a fost monitorizată pe tot parcursul fazei de zbor de către mijloacele DGA. Zona de cădere este situată în Atlanticul de Nord, la câteva sute de kilometri de orice coastă. Acest test a fost efectuat fără  încărcătură militară nucleară și în strictă conformitate cu angajamentele internaționale ale Franței. Această reușită, realizată în cadrul programului M51, demonstrează încă o dată excelența înaltei tehnologiei pe care industriile franceze o au în acest domeniu”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Forțelor Armate ale Franței.

Acest program de armament răspunde solicitării președintelui Franței, care s-a angajat să ia deciziile necesare pentru a menține credibilitatea operațională a forțelor nucleare la nivelul de strictă suficiență cerut de mediul internațional de securitate, conform comunicatului de presă.

Ultimul test al unei rachete balistice M51 a fost efectuat în 2020

Ultimul test cu racheta balistică strategică M51 a fost efectuat pe 12 iunie 2020, când lansarea a fost executată de pe submarinul purtător de rachete nucleare,  ”Temerarul” (”Le Téméraire”), din golful Audierne.

În comunicatul Ministerul Forțelor Armate franceze, nu se precizează ce versiune a rachetei M51 a fost testată dar, cel mai probabil, este vorba despre evoluția M51.3 a cărei, dezvoltare a început în 2014, fiind planificată să intre în serviciu în 2025.

În comparație cu modelele anterioare, racheta M51.3 va avea o rază de acțiune mai mare, cu câteva sute de kilometri datorită unei treia etape îmbunătățite. În plus, acest model va trebui să dețină capabilități de evitare a armelor antirachetă.

Începând cu noiembrie 2006 și terminând cu 28 aprilie 2021, în programul M51 au fost efectuate 10 teste, dintre care doar unul s-a încheiat cu eșec, datorită unor probleme de calitate a produselor furnizate de producători, se precizează într-un articol al publicației Zone Militaire.

Raza de acțiune a rachetei M51 este de 8.000 – 10.000 km și atinge o viteză de 25 Mach. La testul de ieri, racheta a parcurs, cel mai probabil, o distanță de 5.000 – 5.300 km. Masa la lansare este de 52 tone, cu o lungime de 12 m și un diametru de 2,3 m. Versiunea M51.1 dispune de 6 – 10 focoase nucleare. Platforma de lansare este reprezentată de submarinele din clasa Triomphant.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău