Vaticanul revine asupra declarațiilor papei despre 'marea Rusie', pe care Kremlinul le consideră 'foarte îmbucurătoare'

  • 29 August 2023 19:44
Vaticanul revine asupra declarațiilor papei despre 'marea Rusie', pe care Kremlinul le consideră 'foarte îmbucurătoare'

Vaticanul a precizat marți că papa Francisc "a dorit să încurajeze tinerii să păstreze și să promoveze tot ceea ce este pozitiv în marea lume culturală și în spiritualitatea rusă și în niciun caz nu a intenționat să glorifice logica imperialistă și anumite personalități, ca reacție la criticile venite din partea guvernului de la Kiev după discursul Papei către un grup de tineri catolici din Rusia, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"În saluturile improvizate din aceste ultime zile către unii tineri catolici ruși, după cum reiese în mod evident din contextul în care le-a rostit, papa a ținut să încurajeze tinerii să păstreze și să promoveze tot ceea ce este pozitiv în marea lume culturală și în spiritualitatea rusă și în niciun caz nu a intenționat să glorifice logica imperialistă și personalitățile conducătoare pe care le-a menționat pentru a indica anumite perioade istorice de referință", a explicat marți purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

"Să nu vă uitați niciodată moștenirea. Sunteți moștenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a domnitorilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei cea Mare, a acelui mare imperiu iluminist, de mare cultură și mare umanitate", le-a transmis papa Francisc tinerilor catolici din Rusia.

Cuvintele papei care lăudau istoria Rusiei au fost criticate de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, care a considerat că apără "imperialismul rus".

Într-o postare pe Facebook, Nikolenko a scris: "Este cu adevărat păcat că ideile privind o mare putere rusă, care sunt de fapt cauza agresivității cronice a Rusiei, ies - conștient sau inconștient - pe gura papei, a cărui misiune, în opinia noastră, este tocmai aceea de a deschide ochii tineretului rus asupra cursului distructiv al actualei conduceri ruse".

În discursul adresat participanților la cea de-a X-a Întâlnire a tinerilor catolici din Rusia din orașul Sankt Petersburg, papa le-a mai cerut tinerilor ruși "să fie artizani ai păcii în mijlocul atâtor conflicte, în mijlocul atâtor polarizări care există peste tot, care ne bântuie lumea". Totuși, papa Francisc nu a făcut referiri directe la invazia rusă din Ucraina.

După mesajul său, papa Francisc a răspuns la câteva întrebări ale tinerilor ruși și a abordat de această dată chestiunea Ucrainei, răspunzând întrebării adresate de o fată, potrivit Fides, agenția de știri a Vaticanului.

Fata l-a întrebat cum trebuie folosită diplomația pentru a depăși conflictul. "Diplomația merge înainte urmând o cale, o cale în care unitatea este superioară conflictului", a răspuns papa Francisc, potrivit Fides. Și a adăugat: "Adevărata diplomație nu se teme de conflicte, dar nici nu le încurajează: ia conflictele și le urmărește prin dialog și rugăciune. Înțelege poziția celuilalt și, de asemenea, limitează greșelile. Diplomația nu este ușoară. Diplomații buni fac mult bine umanității. Nu este o muncă ușoară, dar este foarte fructuoasă. Și acest lucru este valabil pentru situația din Ucraina și din alte țări. Diplomația construiește întotdeauna, nu distruge", a spus suveranul pontif.

Kremlinul a descris marți drept "foarte îmbucurătoare" comentariile papei Francisc - care îi îndemna pe tinerii ruși să nu-și uite istoria - și a adăugat că statul rus are o moștenire bogată și că este bine că papa cunoaște istoria rusă, potrivit Reuters.

"Pontiful cunoaște istoria rusă și este foarte bine. Are rădăcini adânci, iar moștenirea noastră nu se limitează la Petru (cel Mare) sau Ecaterina, este mult mai veche", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul de presă zilnic. "Ceea ce fac acum statul, grupurile de activiști, profesorii de școli și universități din Rusia este să ducă mai departe această moștenire către tineretul nostru, să le aducă aminte de ea. Și faptul că suveranul pontif se exprimă la unison cu aceste eforturi este foarte, foarte îmbucurător", a apreciat Peskov.


În mod tradițional, rușii își revendică originile națiunii lor de la un grup de principate medievale concentrate în jurul Kievului și cunoscute sub numele de Rusia Kieveană. Președintele rus Vladimir Putin a încercat să nege că Ucraina are tradiție în ceea ce privește statalitatea și a declarat că rușii și ucrainenii sunt un singur popor, viziunea sa despre istorie fiind considerată de cercetători ucraineni și occidentali drept falsă și cu motivații egoiste, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău