Vaticanul a prezentat calendarul manifestărilor Anului Sfânt al Milostivirii

  • 05 Mai 2015 16:19
Vaticanul a prezentat calendarul manifestărilor Anului Sfânt al Milostivirii

Anul Sfânt al Milostivirii, proclamat de Papa Francisc prin bula 'Misericordiae vultus', este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II.

Din acest motiv manifestările sale încep la 8 decembrie 2015 și se încheie la 20 noiembrie 2016, relatează Radio Vatican marți, 5 mai, după conferința de presă în care au fost prezentate logo-ul evenimentului și calendarul celebrărilor, informează Agerpres.

'Jubileul Milostivirii nu este și nu vrea să fie Marele Jubileu al anului 2000', urmând a fi mai sobru, a subliniat președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, arhiepiscopul Salvatore Fisichella.

El a precizat, totodată, că suveranul pontif dorește ca acest eveniment extraordinar pentru viața Bisericii Catolice să fie trăit 'la Roma la fel ca în bisericile locale' și a insistat pe necesitatea ca diversele inițiative 'să se completeze și să nu se suprapună în calendarele locale'.

Va fi - a mai spus el - pentru 'prima dată în istoria jubileelor când se oferă posibilitatea de a deschide Poarta Sfânta - Poarta Milostivirii - în fiecare dieceză, în special în catedrală sau într-o biserică deosebit de semnificativă sau într-un sanctuar de importanță specială pentru pelerini'.

Potrivit înaltului prelat, emblema anului jubiliar este 'o sumă teologică a milostivirii', logo-ul, realizat de preotul iezuit sloven Marko Ivan Rupnik, reprezentându-l pe 'Fiul lui Dumnezeu care îl ia pe umerii săi pe omul rătăcit'.

Manifestările Anului Jubileului vor începe prin deschiderea Porții Sfinte de la Bazilica Sfântul Petru din Roma, la 8 decembrie 2015.

Toate manifestările programate și cele care vor fi incluse de acum încolo sunt publicate pe site-ul internet al jubileului (iubilaeummisericordiae.va sau im.va), disponibil în limbile italiană, engleză, spaniolă, portugheză, franceză, germană și polonă.

Organizatorii estimează că milioane de credincioși vor merge la Roma în cursul celor 12 luni ale Jubileului, așa încât, săptămâna viitoare va avea loc o primă reuniune de planificare la care vor lua parte reprezentanți ai Vaticanului, ai primăriei din Roma, ai administrației regionale, precum și ai guvernului italian. Vor fi abordate numeroase aspecte logistice și de securitate, pentru a contracara riscurile unor atacuri teroriste și 'practicile ilicite'ale comercianților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău