Vatican | Certificat sanitar obligatoriu pentru lucrători și vizitatori, nu și pentru credincioșii care participă la slujbe

  • 20 Septembrie 2021 18:10
Vatican | Certificat sanitar obligatoriu pentru lucrători și vizitatori, nu și pentru credincioșii care participă la slujbe

La ordinul papei Francisc, lucrătorii și cei care vor vizita Cetatea Vaticanului sau locurile din jurisdicția Sfântului Scaun de la 1 octombrie vor fi obligați să prezinte un certificat sanitar pentru COVID-19, singurii care vor face excepție fiind credincioșii care participă la ceremonii sau la audiențele generale de miercuri, relatează luni EFE, potrivit Agerpres.

Papa a cerut să fie aplicată această măsură "cu scopul de a adopta toate măsurile adecvate pentru a preveni, controla și contracara urgența sănătății publice a statului Vatican", potrivit unui comunicat al autorităților Cetățenii Vaticanului.

Este vorba, la la fel ca în Italia, de așa numitul "certificat verde" care atestă vaccinarea împotriva SRAS-Cov-2, trecerea prin boală sau un test antigen rapid cu rezultat negativ pentru COVID-19 realizat în ultimele 48 de ore.

"Prezentele dispoziții se aplică cetățenilor, rezidenților statului, personalului aflat în serviciul Cetății Vaticanului și diferitelor organisme ale Curiei Romane și instituțiilor adiacente, tuturor vizitatorilor și utilizatorilor de servicii", se arată în comunicat.

Ordonanța nu specifică dacă vor fi aplicate sancțiuni celor care nu dețin un certificat sanitar.

În timpul zborului de întoarcere din turneul său în Slovacia, papa Francisc a explicat că există numeroși "anti-vacciniști" în rândul lucrătorilor de la Vatican și se gândește "cum să-i ajute".

În ordonanță se arată, de asemenea, că "fac excepție cei participă la ceremoniile liturgice în timpul strict al desfășurării, fără abatere însă de la normele sanitare privind distanțarea, utilizării echipamentelor de protecție și respectării normelor specifice de igienă".

În Italia, de la 15 octombrie va fi obligatoriu pașaportul sanitar pentru a putea avea acces la locul de muncă, atât în sectorul public cât și în mediul privat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău