Vast proiect de analiză a poluării cu microplastice a apelor de coastă ale Japoniei

  • 29 Ianuarie 2020 20:00
Vast proiect de analiză a poluării cu microplastice a apelor de coastă ale Japoniei

Oameni de știință niponi împreună cu o echipă internațională vor studia timp de doi ani poluarea cu microplastice a apelor de coastă ale Japoniei, mare producător și consumator de plastic, a anunțat miercuri Fundația Tara Ocean, inițiatoarea proiectului, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Începând din aprilie, mai multe stații marine amplasate începând de pe insula nordică Hokkaido până la cea din sud-vest, Kyushu, vor preleva probe ce vor fi analizate pentru a evalua fluxul acestor particule, impactul acestora asupra vieții marine și educarea publicului larg.

Cu ajutorul ambarcațiunii sale științifice Tara, fundația tocmai a finalizat, la sfârșitul lui 2029, un studiu fără precedent privind poluarea cu plastic a fluviilor din Europa. 100% din probele prelevate conțineau plastic și microplastice, inclusiv în amonte de marile orașe, precum Londra sau Hamburg.

'Această constatare destul de alarmantă ne-a determinat să pregătim un proiect aici în Japonia', a declarat directorul general al Tara Ocean, Romain Trouble, în timpul unei conferințe de presă la Tokyo.

Obiectivul nu este să arătăm cu degetul către o anumită regiune a lumii, 'obiectivul este să stabilim ce sunt acești poluanți plastici, de unde provin, unde va fi nevoie să se aloce în viitori bani publici pentru a opri aceste forme de poluare', a adăugat el.

Proiectul va reprezenta de asemenea o oportunitate de a intra în contact cu comunitățile locale - pescari, elevi, municipalități, pentru a le informa și explica rolul pe care îl poate juca fiecare prin 'modul său de a consuma, sorta, recicla mai mult'.

Rețeaua japoneză JAMBIO (Asociația japoneză pentru biologie marină), fondată în 2009 și care dispune de 20 de stații echipate cu infrastructuri de cercetare din nordul până în sudul arhipelagului, va servi drept bază.

Probele prelevate de la suprafața mării și din sedimente vor fi analizate de laboratoare precum cel al bio-informaticianului Hiroyuki Ogata din Kyoto, membru al Tara Ocean.

Cantitatea de plastic deversată în fiecare an în oceane este estimată la 8 milioane de tone.

În 2018, Japonia a anunțat un obiectiv de reducere cu 25% a celor 9,4 milioane de tone de deșeuri de plastic anuale până în 2030.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău