Vasile Șarban: Fermierii vor beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adăugată și în următoarele 12 luni

  • 21 Decembrie 2023 11:51
Vasile Șarban: Fermierii vor beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adăugată și în următoarele 12 luni

Fermierii vor beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adăugată și în următoarele 12 luni, a anunțat secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în cadrul uni briefing. El a precizat că avizul Guvernului urmează să fie aprobat pe 27 decembrie și ulterior, pe 28 decembrie, să fie aprobat de Parlament în două lecturi, transmite Radio Chișinău.

Vasile Șarban, care este și președintele Comisiei pentru analiza problemelor fermierilor, a mai anunțat că membrii acestei comisii au efectuat vizite în Cahul și Căușeni, zone puternic afectate de secetă, pentru a discuta nevoile fermierilor și pașii ce urmează a fi întreprinși pentru a diminua impactul secetei.

„Noi ca și minister am avut sarcina să colectăm mai multe informații, despre a afla profilul producătorilor agricoli aflați în dificultate. Până astăzi am recepționat 121 de agenți economici din partea asociațiilor care ar avea probleme în realizarea obligațiunilor contractuale cu creditorii, aici vorbim despre bănci comerciale, instituții non-bancare și despre furnizorii de inputuri. Aceste informații vor fi puse la dispoziția creditorilor pentru examinare, dar în continuare asta rămâne prerogativa acestora, deoarece Ministerul Agriculturii, ca și orice altă identitate, nu poate interveni în relația contractuală dintre doi agenți economici. De la începutul lunii decembrie analizăm și deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, deoarece vrem să identificăm principalele aspecte care sunt prevăzute în aceste decizii, ca să le menținem în continuare și să asigurăm producătorii agricoli că ei au o protecție. Din aceste decizii noi deja am elaborat propuneri de modificare la actele legislative ca să intre într-o normalitate și am identificat trei aspecte principale. Prin acestea, noi vom menține licențierea importurilor a unor categorii de cereale, vom menține coridoarele verzi pentru exportul producției ușor perisabile și vom menține acele suplini a listei produselor social importante”, a declarat  Sarban Vasile.        

În contextul secetei din 2023, Ministerul Agriculturii a solicitat direcțiilor agricole raionale să ofere informații detaliate despre numărul de producători agricoli, suprafața afectată, culturile afectate și nivelul de daună în zona de sud a Rep. Moldova. Aceste date vor sta la baza unei analize amănunțite pentru identificarea unor soluții adecvate, a spus Vasile Șarban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău