Varșovia îl convoacă pe ambasadorul rus după declarațiile președintelui Putin

  • 28 Decembrie 2019 09:50
Varșovia îl convoacă pe ambasadorul rus după declarațiile președintelui Putin

Ministerul polonez de Externe l-a convocat de urgență vineri pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta ferm față de "insinuările istorice" ale președintelui Vladimir Putin care a acuzat Polonia dinainte de război că a încheiat o 'înțelegere' cu Hitler și că a acționat în mod 'antisemit' în acea perioadă, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În prezent, tensiunile sunt puternice între Varșovia și Moscova, Polonia, membră a NATO și Uniunii Europene, exprimându-și temeri legate de tendințele agresive din politica rusă, în special în privința Ucrainei.

Polonia și-a exprimat "obiecția fermă în fața insinuărilor istorice făcute de cele mai înalte autorități ruse în ultimele zile", a declarat un viceministru de externe, Marcin Przydacz, citat de agenția de presă PAP.

Vladimir Putin a acuzat de două ori în ultimele zile Polonia că a încheiat o înțelegere cu Hitler în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Marți, luând cuvântul la Ministerul rus al Apărării, el a afirmat că a luat cunoștință de arhive recuperate în Europa de Armata Roșie după 1945, ce arată că polonezii "au încheiat practic o înțelegere cu Hitler".

Șeful statului rus a adăugat că un ambasador polonez la Berlin - pe care l-a numit 'ticălos' și 'porc antisemit' - i-a promis lui Hitler ridicarea unui 'frumos monument' la Varșovia după ce liderul nazist a propus să-i 'trimită pe evrei în colonii din Africa'.

În ajunul invaziei germane a Poloniei la 1 septembrie 1939, URSS condusă de Stalin și Germania nazistă au căzut de acord să își împartă Europa de Est, într-un protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august.

URSS a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, într-un moment în care armata poloneză lupta fără speranță împotriva forțelor germane. Sovieticii au ocupat o mare parte a teritoriului polonez. Germania a atacat URSS la 22 iunie 1941.

Ministerul de Externe de la Varșovia a subliniat vineri, potrivit agenției PAP, că Polonia "a fost prima țară care s-a angajat în rezistența armată în septembrie 1939 împotriva armatei germane care era sprijinită de Uniunea Sovietică".

Acesta a reamintit că agresiunea germană s-a soldat cu moartea a șase milioane de cetățeni polonezi, dintre care trei milioane de evrei.

Rusia "caută să minimizeze responsabilitatea comună a Uniunii Sovietice în distrugerea păcii în Europa. URSS a fost între 1939 și 1941 un aliat al Germaniei lui Adolf Hitler", a adăugat ministerul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău