Varoufakis: Acordul Greciei cu Eurogrupul este 'un tratat de capitulare'

  • 14 Iulie 2015 17:13
Varoufakis: Acordul Greciei cu Eurogrupul este 'un tratat de capitulare'

Într-un articol publicat marți pe blogul său, Varoufakis a apreciat că textul comunicatului summitului zonei euro, difuzat luni dimineața, seamănă cu 'un document cu termenii capitulării Greciei'.

Fostul ministru grec de finanțe Yanis Varoufakis consideră că acordul încheiat de premierul elen Alexis Tsipras cu liderii zonei euro este 'un tratat de capitulare', ce are scopul de a transforma Grecia într-un stat 'vasal' Eurogrupului, consemnează agenția EFE.

Documentul este 'conceput ca o declarație ce confirmă că Grecia acceptă să devină vasalul Eurogrupului', adaugă fostul ministru grec de finanțe, susținând că este pentru prima dată în istoria ei când Uniunea Europeană a luat o decizie care 'subminează într-un mod atât de fundamental proiectul integrării europene'. În opinia sa, 'prin modul în care au tratat cu Alexis Tsipras și cu guvernul nostru, liderii europeni au dat o lovitură decisivă proiectului european'.

Varoufakis consideră că acest acord nu are nimic de-a face cu economia și nici cu 'o agendă de reforme capabilă să scoată Grecia din mocirlă'. 'Este pur și simplu o manifestare a unei politici umilitoare' și, în plus, o mostră a 'anulării complete a suveranității naționale', apreciază economistul grec, care include în postarea sa și un avertisment: 'Europenii, inclusiv cei cărora nu le pasă deloc de Grecia, trebuie să fie atenți'.

Referindu-se la ce ar trebui făcut după semnarea acordului prin care Tsipras a acceptat reforme radicale, Varoufakis estimează că se acordă acum prea multă importanță posibilei reacții a deputaților la votarea acordului în parlament, în opinia sa fiind mai important să se discute în ce măsură economia greacă are vreo șansă de a-și reveni prin aplicarea măsurilor cuprinse în respectiva înțelegere, sau dacă 'predarea' Greciei nu va agrava și mai mult o criză fără sfârșit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău